skip to Main Content
Lettergrootte: A- A+ Sitemap
MS-Loket

MS-Loket ontbonden per 1 januari 2023

Nieuws | Het MS-Loket wordt ontbonden per 1 januari 2023. De MS-telefoon van MS Vereniging Nederland blijft als vraagbaak functioneren voor mensen met vragen over (het leven met) MS.
Lees Meer
Kinderen

Stemmingsstoornissen bij ouders met MS

Onderzoek Stemmingsstoornissen, zoals depressie en angst, komen veel vaker voor bij mensen met MS dan bij de algemene bevolking. Een Italiaanse studie onderzocht factoren die bijdragen aan stemmingsstoornissen bij ouders met MS. Ouderschap kan veeleisend en stressvol zijn, vooral voor mensen met een chronische ziekte als MS.
Lees Meer
Zwangere Buik

Hoog-effectieve medicatie tijdens zwangerschap

Onderzoek | Van 26 tot en met 29 oktober 2022 vond het 38e wetenschappelijke ECTRIMS-congres plaats in de Amsterdamse RAI. Wetenschappers presenteerden daar hun huidige onderzoek naar MS.Een aantal studies ging over het gebruik van de hoog-effectieve medicatie ocrelizumab (Ocrevus) of natalizumab (Tysabri) tijdens of vlak voor de zwangerschap.
Lees Meer
ECTRIMS Logo

Stamceltherapie bij RRMS vaak beter dan medicijnen

Nieuws | Vaak blijken bij de RRMS-vorm van multiple sclerose de resultaten van stamceltherapie (aHSCT) beter dan de behandeling met de nieuwste medicijnen. In elk geval als het gaat om een snel agressief verloop van MS op tamelijk jonge leeftijd. Dit was een van de conclusies op het 35e wetenschappelijke ECTRIMS-congres, dat van 26 tot en met 29 oktober 2022 is gehouden in de Amsterdamse RAI.
Lees Meer
Ruud Van Zuijlen

Domotica gaat niet over de toekomst, maar over nu

Domotica wordt ook wel huisautomatisering genoemd. Hierdoor kun je zaken die elektronisch worden aangestuurd automatiseren en op afstand bedienen, via bijvoorbeeld een app of je stem. Kariem Makhlouf is eigenaar van het bedrijf Comfortica en vertelt over de voordelen van domotica.
Lees Meer
Communicatie

Psychosociale impact van MS bij partners

Onderzoek | Communicatietraining voor beide partners kan waarschijnlijk effectief zijn bij het verbeteren van de gezondheidstoestand als het gaat om depressie en angst en ook om de invloed van stress op de communicatie.
Lees Meer
Geert Jan Den Hengst

MSweb-vrijwilliger van de herfst 2022

Nieuws| Al jarenlang schrijft Geert Jan den Hengst twee keer per maand een blog over zijn leven als rolstoelgebonden vijftiger. Zijn openhartige, eerlijke  verhalen worden gretig gelezen en zijn soms confronterend, vaak ontwapenend. Geert heeft secundair progressieve MS. Hij heeft het qua MS niet makkelijk, maar Geert laat zich niet kisten. Het wordt tijd dat we hem in het zonnetje zetten. Geert is dit jaar onze vrijwilliger van de herfst!
Lees Meer
Back To Top