Ga naar hoofdinhoud
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Aanval

een terugval in - of opflakkering van - MS. Een periode met klachten, die ook wel schub of exacerbatie wordt genoemd.

Lees meer

Abductorspier

Spier die dient om een lidmaat naar het lichaam toe te bewegen in de richting van de hoofdas van het lichaam. De adductoren van de beenspieren worden bijvoorbeeld gebruikt om de benen te sluiten)

Lees meer

Adipositas

Bij adipositas of vetlijvigheid is er sprake van een duidelijke en abnormale toename van het vetweefsel. Bij gezonde jonge mannen is het normale vetgehalte ongeveer 12%, bij vrouwen ongeveer 26% van het lichaamsgewicht.

Lees meer

ADL

Algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) zijn de handelingen die mensen dagelijks in het gewone leven verrichten. Het begrip wordt vooral in de zorg gebruikt om te bepalen in hoeverre iemand zelfredzaam is. Iemand die heel weinig ADL-verrichtingen zelf kan doen zal…

Lees meer

Aferese

Een proces waarbij bloedbestanddelen of ziekteverwekkende stoffen selectief uit bloed of bloedplasma worden gehaald.

Lees meer

Alfa

Ook wel het significantieniveau genoemd, is de grens die de onderzoeker heeft gekozen (meestal 0,05) om de significantie van de uitkomst van een onderzoek te bepalen.

Lees meer

Allel

Van elk gen zijn twee of meer uitvoeringen mogelijk. Elke uitvoering wordt een allel genoemd. Het begrip gen is dus een overkoepeling van twee of meer alternatieven.

Lees meer
Back To Top