skip to Main Content
Korte Feiten

Korte feiten

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). De precieze oorzaak van MS is onbekend. Waarschijnlijk zijn er meerdere factoren die samen bepalen of iemand MS krijgt. Zo zijn er aanwijzingen dat erfelijkheid, virusinfecties of eetgewoontes een rol spelen, maar niemand weet precies hoe het zit.

Bij MS gaat het isolerende laagje rondom de zenuwbanen (de myelineschede) langzaam stuk. Daardoor kunnen de zenuwprikkels niet meer goed geleid worden door de zenuwbanen.

Enkele feiten:

 • feiten over MSOngeveer 34.000 mensen in Nederland hebben multiple sclerose
 • 2,5 miljoen mensen in de wereld hebben multiple sclerose
 • Elke 5 minuten krijgt ergens in de wereld iemand de diagnose MS te horen (bron: MS atlas)
 • In landen met een koel klimaat komt meer MS voor dan in landen met een warm klimaat
 • MS is een ziekte van hersenen en ruggenmerg (het centrale zenuwstelsel)
 • MS betekent dat er op meerdere (multiple) plaatsen in hersenen en ruggenmerg littekens (sclerose) zijn ontstaan
 • De littekens ontstaan als gevolg van ontstekingen in de isolerende laag (myeline) die rondom de zenuwcellen zit
 • MS is niet erfelijk maar genetische factoren spelen wel een rol
 • Meer vrouwen dan mannen hebben MS
 • De meeste mensen krijgen de diagnose MS als ze tussen de 20 en 40 jaar oud zijn
 • Mensen jonger dan 12 en ouder dan 55 jaar krijgen zelden de diagnose MS
 • MS hebben en kinderen krijgen kan goed samen gaan
 • MS is niet besmettelijk
 • MS is geen spierziekte
 • Lang niet iedereen die MS krijgt zal een rolstoel nodig hebben
 • Er is geen medicijn dat MS kan genezen.
 • Er zijn wel medicijnen die de periodes van achteruitgang minder vaak doen optreden en de achteruitgang (progressie) vertragen
 • Vermoeidheid is een veel voorkomend symptoom bij MS. Lees hier meer over de verschillende klachten en symptomen bij MS

MS-expert Piet Stinissen, van de Universiteit van Hasselt, werpt zijn licht op multiple sclerose en legt uit waarom de ziekte in bepaalde delen van de wereld meer voorkomt dan in andere.

 

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Wat geweldig duidelijk neergezet, het fenomeen MS, door meneer Piet Stinissen. Chapeau! In alles wat hij zegt, herken ik wat mijn vrouw – MS-patiënt sinds meer dan 40 jaar – en ik beleven. Altijd nogal euforisch, cognitieve probleempjes, rolstoel, incontinentie, spasme (Baclofenpomp) enzovoort. Complimenten aan heer Stinissen, zoals hij zoiets complex helder uiteenzet!

 2. Ik lees hier veel vrolijkheid?!!
  Dat is bij mij niet het geval en ik heb de diagonse al inmiddels 24 jaar..
  De ms is zo bezig ook in mijn hoofd dat ik door de bomen het bos niet zie.
  Als je lichaam ermee stopt dan is er weinig vrolijkheid…

 3. Altijd vrolijk? Écht niet. Ik tolereer het, omdat je het nou eenmaal hebt gekregen, overigens zonder dat je er om vroeg, maar accepteren zal ik het nooit. Ze is inmiddels volwassen (“ze” is dus MS), want ik heb het nu 18 jaar en ze gaat prima haar eigen gang, zonder dat ik het wil…..

 4. ik ken iemand die ms en tumor die in het hoofd zit ik merk zelf aan die gene dat ze heel chagirijnig is en dat ze heel boos is als je al bv geld vraagt 2 euro ifzi dan gaat ze schreeuwen en dan op een gegeven moment is ze rustig en dan als ze bv iemand wat vraagt is meteen boos maar dat komt ook door de tumor

 5. Ik vraag me ook af, wanneer er eens iets over SPMS wordt genoteerd. Als je de periode RRMS voorbij bent, ben je kennelijk niet meer belangrijk.

  1. Volgens mij ‘ben’ je altijd belangrijk. Wat let u om hier zelf wat meer over te vertellen of zelf een mooi helder bericht hierover de wereld als awearnes de wereld in te sturen? U kunt maar de eerste zijn ? Harte groet

 6. Er is weinig tot geen informatie te vinden over PR MS. Progressieve relapsing. Misschien komt dat omdat maar een kleine groep mensen deze vorm heeft.

  1. En behalve dat ze heel vrolijk zijn en genieten van ieder mooi moment in hun leven vinden ze het ook belangrijk om er goed verzorgd en leuk gekleed uit te zien. Dat kan hoor, ook als je ms hebt ?.

  2. En nog een aanvulling: mensen met MS genieten bewuster van het leven en vinden het net als ieder ander belangrijk om goed verzorgd en gekleed door het leven te gaan. Dat kan hoor, ook als je ms hebt. Grappig hè, het zijn net mensen ?

  3. Vrolijkheid is geen kenmerk van ms voor zover ik weet. Zulke opmerkingen maken dat ik me niet serieus genomen voel als ms-patient als ik opgewekt ben.

 7. Toch weer een aanvulling. Er is een vergeten groep mensen met MS. Mensen die PPMS hebben. Primair Progressieve MS.
  Hiervoor is GEEN remmende medicatie en de schade wordt waarschijnlijk niet veroorzaakt door ontstekingen, zoals bij de andere vormen van MS.
  Deze vorm verloopt vaak ook sneller en agressiever.

  1. In deze rubriek staan een paar ‘korte feiten’. Over RR MS en PP MS en het verschil daartussen, is meer te lezen in de volgende subrubriek: Diagnose MS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top