Vijf – dikwijls onbesproken en onzichtbare – problemen bij MS

Als je partner, vriend of een familielid MS heeft, weet je dat er een aantal lichamelijke klachten zijn. Maar waarschijnlijk is dit niet alles waarmee je dierbare te kampen heeft. Veel MS-klachten zijn onzichtbaar.

Vijf onzichtbare problemenHier volgen vijf veelvoorkomende problemen bij MS die vaak onbesproken blijven:

 1. Ik erger me wanneer mensen zeggen ‘Ik ben ook zo moe’

  Vermoeidheid hoort bij het dagelijks leven van mensen met MS. Je omgeving denkt dan dat je ‘gewoon een beetje moe’ bent en zegt “Ik weet hoe je je voelt – ik heb vannacht ook slecht geslapen.” Anderen snappen niet dat het gevoel van uitputting dat MS veroorzaakt, niet verdwijnt na een tukje of een nachtje goede slaap.

  Wanneer je dierbare ’s morgens opstaat, gaat douchen en vervolgens niets meer kan opbrengen, zeg dan: “Wat vervelend voor je, kan ik iets voor je doen?” maar zeur niet over je eigen moeheid.

 2. Kon je mijn vrouw maar eens helpen!

  Dikwijls beseffen anderen niet hoeveel de partner van iemand met MS dagelijks moet doen. Hulp is dan zeer welkom. Zelf zal de partner er nooit om vragen.

 3. Ik weet niet of ik volgende week kan afspreken

  Lange termijn afspraken zijn niet haalbaar: MS-symptomen verschillen per dag. Zelfs het weer heeft invloed. Anderen begrijpen dit vaak niet. Vat een afwijzing niet persoonlijk op, doe later nog een poging, informeer hoe het gaat en vraag wanneer het uitkomt.

 4. Als ik er goed uitzie, betekent dat niet dat ik me ook goed voel

  MS kent veel onzichtbare klachten die moeilijk te verwoorden zijn. Anderen snappen dat niet en nemen mensen met MS daarom niet serieus.

 5. Soms ontken ik mijn MS

  Veel mensen met MS gaan goed met hun ziekte om, anderen zijn bang, ontkennen hun ziekte, met alle gevolgen van dien. Blijf dan geduldig en luister naar hen. Vaak heeft iemand met MS tijd nodig om zich geliefd en gesteund te voelen.

Bron: www.webmd.com

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.