Meer dan de helft van de mensen met MS heeft slaapproblemen. De meeste problemen zijn echter niet het directe gevolg van MS maar worden veroorzaakt door bijkomende factoren zoals stress, depressie of inactiviteit. Om te zorgen voor een goede nachtrust volgen hier een paar tips.

Tips voor slaapproblemen1. Zorg voor een strak slaapschema

Voor mensen met MS is niet alleen de hoeveelheid slaap van belang, maar ook de regelmaat van het slaappatroon. Wijk hier niet te veel vanaf, ook niet tijdens het weekend.

2. Zorg voor een ritueel

Het is belangrijk voor het slapen altijd hetzelfde ritueel aan te houden, bijvoorbeeld ontspannende lectuur lezen, of een kruiswoordpuzzel oplossen. Vermijd inspannende activiteiten voor je naar bed gaat.

3. Zorg voor een rustige omgeving

De slaapkamer moet donker, rustig en fris zijn. De ideale temperatuur ligt tussen 18 en 21 graden Celsius.

4. Let op wat je drinkt

Vermijd het gebruik van alcohol en beperk het drinken van koffie tot de ochtend. Drink genoeg gedurende de dag, maar niet meer vlak voor het slapen. Ga voor je naar bed gaat naar het toilet zodat je er ’s nachts niet uit hoeft om te plassen.

5. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging kan slaap bevorderen, maar niet vlak voor je naar bed gaat. Het is vooral effectief vier tot zes uur voor het slapengaan. Raadpleeg altijd een arts als je een nieuwe sport gaat beoefenen.

6. Maak een ’to-do’-lijstje

Mensen met MS moeten inspanning voor het slapen vermijden. Hieronder valt ook geestelijke inspanning. Maak een lijstje van dingen die je de volgende dag moet doen of waarover je je zorgen maakt.

Bron: www.healthcentral.com/slideshow/6-ways-improve-sleep-ms?ic=8833&multipage_count=1

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.