Fatigue erger met de jaren

Zwakte, lusteloosheid, gebrek aan kracht en energie en ook een voortdurend gevoel van moeheid kenmerken het symptoom fatigue. Het is hét ziekteverschijnsel dat het vaakst genoemd wordt door mensen met MS.

MS klachtenEen actuele analyse van het MS-dossier van de Duitse MS Vereniging (DMSG) onderzoekt de spreiding en de behandeling van het symptoom fatigue. In eerdere onderzoeken is al vastgesteld, dat enorme vemoeidheid of fatigue bij meer dan de helft van mensen met MS een symptoom van MS is. Hiermee is fatigue doorgaans het symptoom dat het vaakst genoemd wordt bij deze ziekte.

Fatigue en ziekteduur

Follow-up informatie over de afgelopen twee jaar (n=19842) laat zien dat fatigue gedurende het ziekteverloop procentueel gezien steeds meer voorkomt. Terwijl het in het eerste ziektejaar 30,4% van de mensen met MS treft, stijgt het percentage in het derde decennium naar 58,7%.

Fatigue en therapie

Er is een vergelijkbaar beeld te zien als wordt gekeken naar de frequentie van therapie die de moeheid vermindert. Hiervoor zijn zowel medicamenteuze als ook uitsluitend niet-medicamenteuze mogelijkheden beschikbaar. Er is te zien dat de frequentie van niet-medicamenteuze behandelingen met 20% echter steeds constant blijft.

Fatigue en sexe

Alles bij elkaar worden vrouwen (53,9%) iets vaker getroffen door fatigue dan mannen (47,6%).

Fatigue en beloopsvorm

Ook als er onderscheid wordt gemaakt tussen de beloopsvormen blijkt fatigue, al naar gelang de ziekte duurt, overduidelijk vaker voor te komen. Het geldt dus voor zowel CIS, RRMS, SPMS als PPMS.

Fatigue en werk

Bij het vergelijken van werkende mensen zonder MS-gerelateerde beperkingen met werkende mensen met MS-gerelateerde beperkingen is een sterke weerslag van fatigue op het werkzame leven te zien. Na vijf tot tien jaar hebben mensen met MS-gerelateerde beperkingen twee keer zo vaak last van de extreme vermoeidheid of fatigue als mensen zonder MS-gerelateerde beperkingen (74,6% tegenover 39,8%).

Vraag aan jou

Is fatigue of ernstige vermoeidheid bij jou ook de klacht waar je het meest last van hebt? Laat het ons hieronder weten!

Bron: Aktiv! nr.266 1/2020, Zeitschrift der Deutschen Multiple Sklerose Gesellschaft Bundesverband e.V. Samenvatting: www.dmsg.de/ms-news/ms-forschung/fatigue/

Meer lezen?

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Ja vermoeidheid is zeer belemmerend. Samen met overprikkeling waarbij dus enorme concentratie nodig is, vermoeit mij enorm.

  2. Goededag,is inderdaad een probleem waar ik vaak last van heb zeker naar een paar wat drukkere dagen op mijn werk paar dagen lood in mijn lichaam zeg maar.

  3. Ja inderdaad heel veel Slaap nodig. Nu ik de diagnose heb geef ik er ook aan toe. Sta nog in ziektewet dus kan nu smiddags ook gaan slapen. Vond voor de diagnose mijn 40 urige werkweek al zwaar maar ja iedereen is wel eens moe toch… Nu weet ik dat het dus al langer de ms is geweest. Maar vind het lastig. Is dit een goede reden om. Gedeeltelijk afgekeurd te worden. 40 uur werken ga ik niet meer trekken. Merk nu dat ik nog enigszins een privé leven heb doordat ik ik nog niet voor 100%werk

  4. Vermoeidheid is de reden om voor 60% afgekeurd te zijn. 40% van de uren werken gaat goed na aanpassing van werkzaamheden.

  5. Al heel lang is de vermoeidheid mijn metgezel. 25 jaar geleden is de diagnose MS gesteld. De vermoeidheid was er al jaren voordien. Hoewel ik een optimistisch mens ben valt het leven me vaak zwaar door die erge vermoeidheid. Het ontneemt vaak de lust om iets te beginnen. Terwijl ik, eenmaal begonnen, en er plezier in heb, ik de vermoeidheid even “vergeten” kan. Heb in het verleden diverse medicijnen geprobeerd, maar allemaal tevergeefs. Wat helpt is gewoon toch iets te gaan doen en fysiotherapie in de vorm van oefeningen. En soms compassie met mezelf te hebben. Gewoon moe mogen zijn en er even aan toe te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.