Spierkwaliteit van strekspier van de knie

Recent onderzoek wijst uit dat er geen verschil is in spiermassa of -kracht bij mensen met verschillende typen MS, maar wel verschil in de kwaliteit van de spier. Bij mensen met verschillende EDSS-scores is er geen verschil in spiermassa maar wel in kracht als men naar spierkwaliteit kijkt, vooral in explosieve kwaliteit (1).

Onderzoek: Spierkwaliteit van strekspier van de knieMS heeft invloed op de werking van spieren, vooral in het onderlichaam. De mate waarin iemand beperkingen heeft houdt verband met het verlies van kracht en spiermassa. Spierkwaliteit wordt uitgedrukt in de hoeveelheid kracht die opgewekt wordt door de geactiveerde spiermassa. Het doel van deze studie was om de spierkwaliteit van de grote strekspieren te vergelijken bij mensen met verschillende mate van neurologische beperkingen en fase van MS. Er is gekeken naar de belangrijkste vormen van kracht: isometrische krachtii, dynamische krachtiii en explosiviteit. Verder werden er referentiewaarden voor spierkwaliteit bij mensen met MS vastgesteld.

1. Spierkracht bestaat uit twee onderdelen:

a) Kracht is de hoeveelheid gewicht die iemand kan bewegen of verplaatsen

b) Explosiviteit is de snelheid waarmee iemand dat gewicht kan bewegen of verplaatsen. Bijvoorbeeld: twee mensen tillen allebei 50 kilo op, de een doet dat in 4 seconden en de andere in 2. Dan hebben ze dezelfde kracht maar de tweede persoon heeft twee keer zoveel explosiviteit.

2. Isometrische kracht (statische contractie): dit is een toestand waarin de spier wel degelijk kracht levert, maar niet beweegt. Bijvoorbeeld tegen een muur aanduwen of ‘plank’.

3. Het tegenovergestelde van isometrische of statische contractie is dynamische kracht, waarbij de spier niet alleen kracht zet, maar ook in beweging komt. Dit gebruik je bij bijna alle oefeningen en sporten.

Het onderzoek

Van 250 mensen met MS werd de EDSS score bepaald, met een maximale belasting van 60% van de strekspieren in de knie. De vetvrije massa van het dijbeen en de heup werden vastgesteld met behulp van densitometrie (bepaling van de dichtheid van het bot) en de spierkwaliteit werd berekend voor de drie verschillende vormen van kracht.

Resultaat

Bij mensen met relapsing remitting MS (RRMS) was de spierkwaliteit 15,8% hoger dan bij mensen met primaire progressieve MS (PPMS) en 13,8% hoger dan bij mensen met secundaire progressieve MS (SPMS).

Bij mensen met SPMS was de dynamische spierkwaliteit 16,7% lager dan bij mensen met RRMS, en de kracht 29,5% lager. Op basis van EDSS score, bleek dat mensen met een hogere spierkwaliteit milde EDSS scores (< 4) hadden en bij mensen met een hoge EDSS (>7,5) was de isometrische kracht 24,8% lager dan bij mensen met RRMS. De dynamische kracht was 25,9% lager en de explosiviteit 40,3%. Op basis van deze cijfers werden referentiewaarden voor spierkwaliteit bij mensen met MS vastgesteld.

Bron: Kora Portilla-Cueto et al; Spain/Mexico Medicina (Kaunas) 2022 Feb 19

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35208639/

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *