skip to Main Content
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Met spierzwakte of krachtsverlies wordt bedoeld het minder kracht hebben in één van de ledematen, een verminderde vaardigheid bij gebruik van je armen of  benen of een verstoorde balans bij het lopen. 

Welke problemen zijn er?

Spierzwakte kan in elk deel van het lichaam voorkomen. Vaak treedt het op in de benen, enkels of voeten, maar het kan ook voorkomen in de romp en de armen.

Wat is de oorzaak en wat zijn de gevolgen?

Spierzwakte kan twee oorzaken hebben:

  1. Achteruitgang van de spieren is het resultaat van verminderd gebruik. Bij MS wordt de activiteit in het algemeen minder door vermoeidheid, pijn, disbalans en andere symptomen. Door deze verminderde activiteit worden spieren zwakker.
  2. Schade aan de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen kan ook zwakte veroorzaken. De spieren krijgen niet de juiste signalen om effectief te werken, wat vaak resulteert in een verslechterde conditie.
Trainen helpt de spieren sterk te houden bij MS

Welke behandelingen zijn er?

Wanneer de spierzwakte komt door verminderd gebruik van die spieren, kan krachttraining effectief zijn. Een fysiotherapeut kan een programma adviseren dat past bij je mogelijkheden.

Wanneer de spierzwakte komt door schade aan de zenuwcellen, is krachttraining niet effectief. Beter is om de spieren eromheen, die niet aangetast zijn, sterker te maken. Een fysiotherapeut kan ook hiervoor advies geven over de beste aanpak.

Zwakte in de benen, enkels of voeten kan het lopen beperken. Dit kan behandeld worden met oefeningen, hulpmiddelen en medicatie. Zwakte in de romp en armen kan de dagelijkse bezigheden en zelfzorg beperken. Een ergotherapeut kan je helpen bij de oefeningen die goed voor je zijn, maar ook met hulpmiddelen voor in huis of op je werk.

Bron: www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Back To Top