Slikstoornissen bij multiple sclerose

Het jaarlijks ontstaan van nieuwe gevallen van slikstoornissen (dysfagie) neemt toe met het ziekteverloop, de ziekteduur en de leeftijd. Bij gevorderde invaliditeit zijn slikstoornissen een veelvoorkomend en langdurig probleem.

slikstoornissenIn een recente evaluatie onderzoekt het MS-register van de Duitse MS vereniging (DMSG) de frequentie van slikstoornissen als symptoom van MS. Welke vooruitzichten zijn er op het gebied van genezing dan wel verbetering?

Gebaseerd op de gegevens is bepaald bij welke personen met MS een slikstoornis voorkomt, of er behandeling plaatsvindt en bij wie het (gedeeltelijk) als symptoom van MS vermindert.

Een slikstoornis kan worden veroorzaakt door ontstekingshaarden in het centrale zenuwstelsel. Het maakt het moeilijk om voedsel en vloeistof op te nemen en kan in geval van nood leiden tot een levensgevaarlijke situatie bij verslikken. Het kan zelfs ondervoeding of longontsteking tot gevolg hebben doordat ingeslikt voedsel in de luchtpijp terechtkomt.

Slikstoornissen zijn in eerste instantie een vrij ongebruikelijk symptoom, waaraan 4,1% van de mensen met MS lijdt. In 66,0% van de gevallen wordt het symptoom niet behandeld. Bij 32,7% wordt een niet-medicamenteuze therapie toegepast, zoals functionele sliktraining. Bij 1,6% van de betrokkenen wordt een zuiver medicamenteuze therapie toegepast, terwijl 0,7% zowel een medicamenteuze als een niet-medicamenteuze therapie krijgt.

Het jaarlijks ontstaan van nieuwe gevallen van slikstoornissen neemt toe met het ziekteverloop, de ziekteduur en de leeftijd.

Vertaling: Yvette Letschert

Bron: msfp, DMSG-Bundesverband e.V. – 22.12.2022
www.dmsg.de/news/detailansicht/wie-verbreutet-sind-schluckstoerungen-bei-multipler-sklerose-die-grafik-des-quartals-des-ms-registers-nennt-zahlen

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *