Seksuele aandoeningen en problemen bij vrouwen met MS kunnen verschillend van aard zijn maar zijn vaak heel goed te behandelen.

Seksuele stoornissen bij vrouwen kunnen van verschillende aard zijn. Enkele voorbeelden zijn een droge vagina, onvoldoende stimulatie van de clitoris, anorgasmie en vaginisme. Deze aandoeningen hangen natuurlijk samen met de ernst van de ziekte.

Bepaalde laesies in de hersenen schijnen samen te hangen met het onvermogen om een orgasme (anorgasmie) te krijgen. Ook is er een samenhang tussen de leeftijd en hoe lang men al MS heeft. Problemen en aandoeningen zoals blaas- en darmproblemen, spasticiteit, pijn, vermoeidheid, depressie, angst en bijwerkingen van bepaalde medicijnen komen bij vrouwen met MS vaak voor. Deze stoornissen kunnen allemaal leiden tot seksuele problemen.

Behandelingen kunnen zijn met o.a. alfa blokkers of PDE5 remmers. De werking van deze middelen is spierverslappend, terwijl glijmiddelen en een behandeling met oestrogenen heel goed kunnen werken bij vaginale droogheid, een brandend gevoel en dyspareunie (pijn bij het vrijen).

Antidepressiva kunnen een orgasme uitstellen of zelfs voorkomen. Een suggestie is het verminderen van de dosering of ze combineren met PDE5 remmers.

De nadruk moet liggen op hulp en begeleiding bij het plannen van seksuele activiteiten, het verminderen van vermoeidheid, het voorkomen van blaas- of darmproblemen en het geven van voorlichting over alternatieve houdingen.

Als gevolg van MS verandert seksualiteit niet alleen op lichamelijk gebied maar ook op persoonlijk en relationeel vlak. Hulp en begeleiding van een psycholoog, arts, verpleegkundige of maatschappelijk werker is vaak echt nodig. Het is heel belangrijk om dit te bespreken en om advies te vragen.

Bron: D. Cordeau, F. Courtois

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24930089