Reuk als biomarker bij MS
Verband tussen reukvermogen en ontstekingsactiviteit of zenuwschade bij MS
De reukdrempelwaarde is een biomarkerEen gegeven waaraan een onderzoeker of arts de symptomen van een ziekte kan herkennen. Meer... voor kortdurende ontstekingsactiviteit bij MS. Het vermogen om geuren te identificeren en geuren te onderscheiden is een biomarker van zenuwschade. Dit blijkt uit Oostenrijks onderzoek.
Er deden 260 MS-patiënten mee aan het onderzoek (gemiddelde leeftijd 35,9 jaar, 68,7% vrouw). Zij ondergingen een reuktest, waarbij gekeken werd naar drie aspecten van de reukzin:
- de reukdrempel (de laagste concentratie van een stofEen in de biochemie vóórkomende natuurlijke en scherp te onderkennen en te beschrijven chemische stof, bijvoorbeeld het aminozuur alanine (C3NO2H8), glucose (C6O6H12) als bestanddeel van glycogeen enz. enz. Meer... die iemand nog ruikt),
- het vermogen om geuren te identificeren en
- het vermogen om geuren te onderscheiden.
Daarnaast werd de dikte van de zenuwvezellaag rondom de oogzenuw gemeten (pRNFL). Dit is een andere biomarker voor MS.
Er bleek een significante correlatie* te zijn tussen de reukdrempelwaarde, het aantal recidieven in het jaar voorafgaand aan het onderzoek en kortere ziekteduur.
Verder was er een significante correlatie tussen het vermogen om geuren te onderscheiden en te identificeren, de optelsom van die twee en een langere ziekteduur, hogere invaliditeitsscore en verminderde cognitieve functie.
Tot slot was er een significante correlatie tussen de dikte van de zenuwvezellaag rondom de oogzenuw en het vermogen om geuren te identificeren en te onderscheiden.
Er was geen significante correlatie tussen de dikte van de zenuwvezellaag rondom de oogzenuw en de reukdrempelwaarde.
* Correlatie is de statistische samenhang tussen twee grootheden.
Bron: Bsteh G, Berek K, Hegen H, Teuchner B, Auer M, Wurth S, Di Pauli F, Deisenhammer F, Berger T. Department of Neurology, Medical University of Innsbruck, Innsbruck, Austria. Department of Ophthalmology, Medical University of Innsbruck, Innsbruck, Austria.
Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30465490
Dit bericht heeft 0 reacties