
Overzicht artikelen reuk en smaak
Reuk als biomarker bij MS
4 december 2018
De reukdrempelwaarde is een biomarkerEen gegeven waaraan een onderzoeker of arts de symptomen van een ziekte kan herkennen. voor kortdurende ontstekingsactiviteit bij MS. Het vermogen om geuren te identificeren en geuren te onderscheiden is een biomarker van zenuwschade. Dit blijkt uit Oostenrijks onderzoek.
Smaakstoornis bij MS
16 februari 2016
Een aanzienlijk aantal MS-patiënten vertoont smaakstoornissen die gepaard gaan met aan MS-gerelateerde laesies in het hele hersengebied. Een groep wetenschappers in de VS heeft onderzoek gedaan.
Verlies van gehoor, reuk en smaak
4 november 2015
Acuut gehoorverlies tijdens het verloop van MS is betrekkelijk zeldzaam. Veranderingen van reuk- en smaakzin worden wel vrij vaak gemeld bij mensen met MS. Bijna 2/3 van de mensen met MS is niet meer goed in staat geuren waar te nemen en te onderscheiden. In dit artikel meer over deze zintuigen.
MS en de voedseljungle
25 maart 2014
Voeding is een precair onderwerp als het over MS gaat. Neurologen durven er geen uitspraak over te doen omdat wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Toch merken veel MS-patiënten de invloed van voeding op hun gestel wel degelijk,
MS Kookboek – Koken met Smaak
1 juli 2011
Astrid Slettenaar, een kookboek dat mensen met MS een helpende hand biedt. Naast diverse makkelijke en snelle recepten reikt dit boek praktische tips aan om het koken te plannen en besteed het aandacht aan hulpmiddelen die mensen kunnen inzetten.
MS en gezond eten
21 januari 2007
"Je bent wat je eet" luidt het gezegde. Het is dus normaal om te vragen of een dieet MS kan beïnvloeden. Moeten mensen met MS een speciaal dieet gebruiken? Moet je vitamine supplementen gebruiken? Verandert de behoefte aan bepaald voedsel met de tijd? Wat voor…