Ga naar hoofdinhoud
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Bijna twee derde van de mensen met MS kan niet meer goed geuren waarnemen en onderscheiden. Soms ruiken mensen onaangename, abnormale geuren die er niet zijn, zoals de geur van benzine.

Problemen met ruiken

Tijdens het verloop van MS neemt het aantal mensen met reukproblemen toe. Dat komt door de verdere afbraak van myeline (de witte vlekjes die zichtbaar zijn op de MRI-scan) in de onderste frontale en temporale hersenkwabben.

Vaak krijgen mensen reukproblemen als zij ook problemen hebben met de controle over gevoelens of gedrag, bij de les blijven en het plannen en uitvoeren van activiteiten en gedachten.

De reukproblemen bij MS zijn meestal tijdelijk. Veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer verkoudheid en andere luchtweginfecties, allergische neusontsteking, chronische bijholteontsteking en ondervoeding.

Daarnaast kunnen roken, hoofdletsel, bepaalde hersentumoren, normale veroudering, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson blijvende reukproblemen veroorzaken. Maar deze oorzaken hebben niets met MS te maken.

reuk, geur en smaak kunnen veranderen door MS

Problemen met smaak

Smaakproblemen bij MS bestaan in allerlei vormen. Sommige mensen kunnen niet meer alle smaken proeven. Anderen proeven alleen zoete smaken, alleen zure of bittere smaken of alleen zuur en bitter (en dus geen zoet). Het proeven van zoet wordt beïnvloed aan de ene zijde, zure en bittere smaken aan de andere zijde.

Als maar één zijde wordt beïnvloed, merk je meestal niet eens dat je smaak achteruitgaat. Geurverlies of vervormde geur merk je gemakkelijker op en beïnvloedt vaak ook je smaak.

Smaakvermindering ontstaat vaak door bepaalde medicijnen, algemene virusinfecties en roken. Zo krijgen veel mensen die tijdelijk een hoge dosis steroïden moeten nemen bijvoorbeeld een bittere smaak in de mond. Maar ook een gebrek aan vitamine B12 of zink en een droge mond kunnen je smaak aantasten.

Een droge mond kan een gevolg zijn van medicatie of van een stoornis van de speekselklieren, zoals het syndroom van Sjögren.

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Back To Top