MIGRAINE EN MS

Op de lijst van meest voorkomende symptomen bij multiple sclerose (MS), staan migraineaanvallen doorgaans niet vermeld. Toch blijkt uit onderzoek dat mensen met MS dikwijls last hebben van bepaalde hoofdpijnklachten zoals migraine.

Migraine en MSOnderzoekers hebben vermeld dat migraineaanvallen drie maal vaker voorkomen bij mensen met MS dan bij de bevolking in het algemeen. Wat dat betekent, leggen we hieronder uit.

Migraineaanvallen en MS

Migraineaanvallen komen over het algemeen vaak voor. MS veel minder.
Ongeveer twaalf procent van de Amerikaanse bevolking heeft last van migraine. De schatting van het aantal mensen met MS in de Verenigde Staten ligt tussen de 400.000 en 1 miljoen. Dat is minder dan een procent van de Amerikaanse bevolking.

Veroorzaakt MS migraine?

De meeste mensen met MS die tevens migraine hebben, kregen de diagnose migraine al voordat bij hen MS was vastgesteld. Op grond hiervan zijn onderzoekers van mening dat MS geen migraineaanvallen veroorzaakt.

Toch bestaat er wel degelijk een verband tussen beide aandoeningen. MS-laesies in de periaqueductale grijze stof (PAG) – een gebied van de grijze stof in de middenhersenen waar zich veel zenuwcellen bevinden – kunnen bij sommige mensen migraineaanvallen veroorzaken.

Kunnen MS-medicijnen migraineaanvallen veroorzaken?

Veel mensen met migraine weten dat deze medicijnen specifieke triggers hebben die aanleiding tot migraineklachten kunnen geven.
Hier volgen een paar typische migraine-triggers:

  • zoute voedingsmiddelen en oude, belegen kaas
  • levensmiddelenadditieven zoals monosodium glutamaat (MSG) en aspartaam
  • dranken als wijn en cafeïnehoudende dranken
  • stress
  • weersveranderingen
  • sommige medicijnen – zoals orale anticonceptiemiddelen en vaatverwijders – kunnen ook migraine veroorzaken.

Er zijn medicijnen voor het behandelen van MS die hoofdpijnklachten kunnen verergeren, mogelijk migraineklachten veroorzaken tijdens het proces. Bepaalde medicijnen voor MS, bijvoorbeeld beta- interferonen en fingolimod, kunnen hoofdpijn als potentieel neveneffect veroorzaken. Maar uit onderzoek blijkt dat MS-medicijnen alleen migraine veroorzaken bij mensen met een familiegeschiedenis van migraine.

Hoe behandel je migraineklachten als je MS hebt?

Behandeling van hoofdpijnklachten is in het algemeen gebaseerd op de oorzaak van de hoofdpijn. Als de arts je  bijvoorbeeld fingolimod heeft voorgeschreven – als ziekteremmende medicatie (DMT) voor MS – en je merkt dat het middel migraineklachten veroorzaakt, kan je arts misschien de dosis wijzigen of een vervangend middel voorschrijven.

Sommige medicijnen die worden toegepast bij mensen met MS om migraine te beheersen zijn:

  • niet-steroïde, ontstekingsremmende middelen (NSAID). Vrij verkrijgbare (OTC) pijnstillers zoals ibuprofen (Advil) of naproxen (Aleve) zijn vaak het eerste antwoord op een migraineaanval.
  • Triptanen, medicijnen speciaal ontwikkeld om migraineklachten en clusterhoofdpijnen te bestrijden. Deze middelen zijn in veel vormen verkrijgbaar, bijvoorbeeld als pillen, neussprays, injecteerbare vorm, en oplostabletten. Voorbeelden van triptanen zijn
    – Rizatriptan (Maxalt)
    – Almotriptan (Axert)
    – Sumatriptan (Imitrex)
  • Antidepressiva. Veel mensen met MS voelen zich depressief en krijgen antidepressiva voorgeschreven. Antidepressiva kunnen ook worden toegepast als effectieve behandeling van migraine. Venlafaxine (Effexor), bijvoorbeeld, dat tot de zogenaamde SNRIs behoort, een van de triptanen soorten.

Iemand met MS loopt eerder het risico migraine te krijgen dan iemand zonder MS. Maar er is momenteel geen medische consensus over het verband tussen MS en migraine. In de toekomst kan onderzoek mogelijk een specifiek verband vinden, waaruit eventueel ook de mogelijkheid van migraine als voorloper van MS blijkt. Meer onderzoek is echter noodzakelijk.

Als je MS hebt en je krijgt migraineklachten, vraag dan wel aan je arts wat mogelijke triggers zijn, wat je kunt doen n welke behandelopties geschikt zijn om zowel je MS als je migraine te beheersen.

Bron: www.healthline.com/health/ms-and-migraines

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.