Behandeling van MS pijn

Veel mensen met MS ervaren pijn als een van hun MS symptomen. Het kan op elk moment optreden, uit meer dan één bron komen of het gevolg zijn van andere symptomen, zoals spasticiteit of vermoeidheid. Het vinden van de oorzaak is vaak de eerste stap in de behandeling van de pijn. Daarom hebben sommige klinische onderzoekers voorgesteld om verschillende soorten MS-pijn te classificeren op basis van hun biologische oorzaak, in plaats van de manier waarop ze worden ervaren.

Onder deze classificatie zijn er twee brede soorten pijn die met MS worden geassocieerd – neuropathische en musculoskeletale pijn.

Manieren vinden om neuropathische pijn bij MS te behandelen

Neuropathische pijn wordt veroorzaakt door het zenuwstelsel zelf. Beschadigde zenuwvezels kunnen overgevoelig worden en een reeks sensaties veroorzaken, waaronder trigeminusneuralgie en de MS-knuffel. Hoewel we de neuropathische pijn niet volledig begrijpen, weten we dat vermoeidheid, stress en hitte bij sommige mensen de oorzaak kunnen zijn.

Een aantal medicijnen kunnen worden voorgeschreven voor neuropathische pijn, en er komen ook nieuwe soorten therapieën op stapel te staan. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat een chirurgisch implantaat om het ruggenmerg te stimuleren effectief is bij ernstige pijn in het centrale zenuwstelsel.

Onderzoek dat we hebben gefinancierd aan de Universiteit van Glasgow suggereert dat neuropathische pijn de grootste invloed heeft op de kwaliteit van leven. De studie vond dat TENS (transcutane elektrische zenuwstimulatie) machines, vaak gebruikt voor pijnverlichting bij de bevalling, effectief kunnen zijn bij de behandeling van neuropathische MS-pijn.

En we financieren nieuw onderzoek dat werkt aan het standaardiseren van een behandeling voor trigeminusneuralgie. Dr. Jianhua Wu, van de Universiteit van Leeds, onderzoekt Gamma Knife Radio Surgery (GKRS), waarbij hij verschillende versies van de behandeling bekijkt om er zeker van te zijn dat deze zo effectief mogelijk is.

Het vinden van nieuwe behandelingen voor spier- en skeletpijn

Sommige symptomen van MS kunnen leiden tot spier- en gewrichtspijn. Moeilijkheden met spierzwakte kunnen bijvoorbeeld leiden tot spierverkorting, wat kan leiden tot pijn.

Musculoskeletale pijn kan veelal worden verlicht door middel van fysiotherapie en lichaamsbeweging. De resultaten van onze recente studie, onder leiding van Dr. Marietta van der Linden aan de Queen Margaret University, toonden aan dat kernstabiliteitsoefeningen bij sommige mensen hebben bijgedragen aan het verminderen van spier- en skeletpijn.

Omgaan met pijn

Er worden ook praktische technieken ontwikkeld om het effect van pijn te helpen verminderen. Deze pakken niet direct de oorzaken van de pijn aan, maar kunnen het leven gemakkelijker maken. Een project in het Guy’s Ziekenhuis, dat door ons wordt ondersteund, heeft een programma voor zelfmanagement van pijn ontwikkeld voor mensen met MS.

De eerste resultaten suggereren dat het sommige mensen zou kunnen helpen, maar dat het minder effectief is voor mensen met gecompliceerde aandoeningen en ernstige pijn. Het is belangrijk dat mensen met MS er niet van uitgaan dat alle pijn te wijten is aan hun MS. Er kunnen andere oorzaken zijn, waarvoor hulp beschikbaar is of een behandeling nodig is.

Bron: https://www.mssociety.org.uk/research/
Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.