
Overzicht artikelen oogklachten
Luister ik naar mijn ogen of naar mijn oren?
12 juni 2023
Blog NMO(SD)NMO(SD) staat voor Neuromyelitis Optica (Spectrum Disorder). NMO(SD) is een auto-immuunziekte waarbij ontstekingen in het centrale zenuwstelsel voorkomen. Deze ontstekingen ontstaan met name in de oogzenuw (neuritis optica) en in het ruggenmerg (myelitis transversa). Hoewel er ook in de hersenen ontstekingen kunnen ontstaan, zijn deze toch anders dan die worden gevonden bij MS. NMO(SD) onderscheidt zich van MS o.a. door het voorkomen van autoantistoffen tegen aquaporine-4 (AQP4) in het bloed van patiënten met NMO (ca. 70% van de NMO-patiënten is anti-AQP4-positief). Het eiwit AQP4 vormt waterkanaaltjes die o.a. voorkomen in astrocyten in het centrale zenuwstelsel. Spectrum disorder, ook wel overlapsyndroom, betekent dat een ruggenmerg- en oogzenuwontsteking zowel afzonderlijk als gelijk kunnen optreden om de diagnose NMO(SD) te kunnen stellen. Meer... | Het werd weer eens tijd om iets nieuws te leren. Gelukkig zijn daar volop mogelijkheden voor binnen de NMO(SD)- werkgroep. Helaas waren mijn ogen het er niet mee eens en hadden een ander plan.
Het komt goed!
8 augustus 2022
Blog over NMO(SD) | Als ik mijn ogen opendoe is het pikkedonker. Ik zie helemaal niks. Dit komt niet alleen omdat het midden in de nacht is, maar ook omdat ik weer een oogzenuwontsteking heb. Daar gaan we weer…
Dansende oogbollen
2 mei 2022
Blog Lisette | Wanneer ik moe ben, dan ‘wappert’ mijn beeld een beetje, alsof er in mijn hoofd een cameraman aan het hardlopen is. Als ik op zo’n moment snel opzij kijk, bijvoorbeeld omdat ik hoor dat er iets overkookt, dan blijven mijn ogen ongewild heen en weer tikken. De dokters noemen het nystagmusOngecontroleerde en niet gewilde bewegingen met de ogen. Meer....
Visuele klachten zonder oogzenuwontsteking
25 januari 2022
Uit Gronings onderzoek blijkt dat mensen met MS vaak visuele klachten hebben, ongeacht of zij een oogzenuwontsteking hebben gehad.
Ergste restschade NMO bij jongeren
9 februari 2021
De leeftijd waarop men een NMOSD krijgt, is een indicator voor de mate waarin men visuele beperkingen als gevolg hiervan kan krijgen. Hoe jonger men is des te ernstiger de restschade kan zijn.
Problemen oogbeweging
12 juni 2020
Mensen met MS kunnen veranderde oogbewegingen hebben. Deze oogbewegingsstoornissen kunnen leiden tot klachten bij het zien, waardoor zij worden beperkt in hun dagelijks leven. Jenny Nij Bijvank heeft een methode ontwikkeld om deze oogbewegingen te meten.
Visuele MS klachten lastig te meten
2 april 2020
Neuropsychologe Fleur van der Feen doet onderzoek naar visuele klachten en stoornissen onder MS-patienten
Oogklachten veel voorkomend bij MS
4 september 2018
Oogklachten en oogzenuwontstekingen zijn veel gehoorde problemen bij MS – hoewel niet iedereen met MS er last van heeft. De – letterlijk zenuwslopende – MS-gerelateerde oogklachten en hun oorzaken zijn per patiënt verschillend. De plaats van de laesie (ontsteking) bepaalt ook de klacht die iemand ervaart.
Wat is het fenomeen van Uhthoff?
18 juli 2018
Er is sprake van het fenomeen van Uhthoff wanneer de visuele klachten van mensen met MS tijdelijk verergeren ten gevolge van een stijging van de lichaamstemperatuur, bijvoorbeeld door sporten, de zon, koorts of het nemen van een warm bad. Zoals je wel weet is MS…