Oogklachten en oogzenuwontstekingen zijn veel gehoorde problemen bij MS – hoewel niet iedereen met MS er last van heeft en ook niet alle oogklachten met MS te maken hebben.   De – letterlijk zenuwslopende – MS-gerelateerde oogklachten en hun oorzaken zijn per patiënt verschillend. De plaats van de laesie (ontsteking)  bepaalt ook de klacht die iemand ervaart.

Door: Femke Verhoef

Dubbelzien

Oogklachten bij MSProblemen met het gezichtsvermogen worden vaak als beangstigend beschouwd. En omdat veel mensen met MS ook klachten hebben  op andere vlakken zoals lopen, is het extra beangstigend als ook het zien wordt aangetast.

De helft van de mensen met MS heeft wel eens oogproblemen. Oogzenuwontstekingen en dubbelzien zijn de meest gehoorde klachten op dit vlak. MSweb sprak hierover met MS verpleegkundige Yvonne Tiekstra van ziekenhuis Nij in Drachten.

“MS gerelateerde oogklachten zijn te verdelen in twee soorten“ vertelt Tiekstra: “klachten die worden veroorzaakt door een oogzenuwontsteking en klachten die voortkomen uit ontstekingen in de kleine hersenen en de hersenstam. Als het probleem zich in de hersenstam en kleine hersenen bevindt, uit zich dit meestal in dubbelzien. De samenwerking tussen hersenprikkel en oogzenuw is dan verstoord. Wat wij dan doen is symptoombestrijding, zoals het afplakken om beurten van de ogen.”

Oogzenuwontsteking

Een Neuritis Optica wordt veroorzaakt door laesies op de oogzenuw; de – talrijke en heel diverse – klachten hebben dus niets met het oog zelf te maken.

Klachten bij een oogzenuwontsteking

 • uitval gedeelte gezichtsveld
 • wazig zien
 • minder kleur zien
 • pijn achter oog bij bewegen
 • pijn op de oogbol
 • vlekken of flikkeringen zien
 • minder diepte zien
 • hoofdpijn
 • afwijkende pupilreflex
  [www.oogartsen.nl]

Yvonne vertelt: “Mensen met een oogzenuwontsteking kunnen klachten ervaren als wazig zicht, ontbreken van delen in het zicht, pijn aan de oogkas, hoofdpijn of het gevoel alsof er een zandkorrel in het oog zit. Maar MS zou MS niet zijn als dit voor iedereen weer anders is. Het ligt eraan waar de zenuw ontstoken is, maar ook in hoeverre de myeline is aangetast”.

Methylprednisolon

De MS-verpleegkundige vervolgt haar verhaal. “Als een patiënt een oogzenuwontsteking heeft en hij of zij neemt contact op met de polikliniek Neurologie of met de MS-verpleegkundige, dan kan er altijd worden gekozen voor een methylprednisolonkuur. Als artsen en verpleegkundigen gaan wij daar zorgvuldig mee om. Een methylprednisolon infuus is een vrije keuze van de patiënt, de oogzenuwontsteking verdwijnt namelijk ook wel zonder medicatie. De medicatie versnelt dit proces echter wel. Maar dit infuus is niet zonder bijwerkingen, dus is het altijd een individuele afweging die wij samen met de patiënt maken.”

Herstel

Gelukkig zijn niet alle verschijnselen blijvend. Klachten als gevolg van een oogzenuwontsteking kunnen herstellen – binnen twee tot twaalf weken, soms  zelfs nog na zes maanden tot een jaar. Wel zijn er mensen die restverschijnselen blijven houden na een oogzenuwontsteking of in een enkel geval zelfs hun zicht aan een oog bijna verliezen.

Visio

Naast een revalidatietraject in een kliniek, zijn er nog andere mogelijkheden. Zo bestaat er ook een organisatie met expertise op dit vlak: Visio. Op hun website staat onder andere: “Een visuele beperking betekent niet per definitie afhankelijk zijn. Door het aanleren van vaardigheden en gebruik van andere zintuigen is er veel mogelijk.

Visio ondersteunt en begeleidt slechtziende mensen bij dit soms moeilijke proces. Deskundig advies over revalidatiehulpmiddelen en praktische trainingen zijn onderdeel van revalideren”. Soms is het prettig om hier terecht te kunnen met een specifieke hulpvraag. Yvonne onderstreept dat er inderdaad hulpmiddelen bestaan op dit gebied, zoals bijvoorbeeld een prismabril bij horizontaal dubbelzien.

Omgaan met restschade

Als er aanzienlijke restschade is na een oogzenuwontsteking, bestaat de mogelijkheid tot een revalidatietraject en wordt iemand gezien door de revalidatiearts. Yvonne: “Je kunt hierbij denken aan niet meer goed kunnen lezen, of minder goed zien van diepte waardoor iemand naast de pannen op het vuur grijpt of zich vaak stoot omdat een deel van het zicht verdwenen is.

Soms kunnen klachten verergeren door warmte of door inspanning. (zie het artikel ‘Het fenomeen van Uhthoff‘). Een revalidatietraject kan dan helpen in het vinden van slimme oplossingen en een patiënt bijstaan met de acceptatie. Ook is bijvoorbeeld verkeersdeelname soms niet meer vertrouwd. Voor de MS verpleegkundige of de neuroloog is het dan van belang om goede voorlichting aan een patiënt te geven.”

Vragen?

Wil je meer lezen over MS-klachten of oogproblemen, kijk dan in de rubriek Meer over MS >> Oogklachten of op www.oogartsen.nl  of www.visio.org.

 

 

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Mijn zicht is na 17 jaar nog slecht. Na eerst niets zien en na een metheylprednisolon kuur zag ik zwart-wit kon geen kleuren meer zien. Nu zie ik wel kleuren maar ben nou wel kleurenblind. Hoogtes kan ik ook niet inschatten en zie dus nogsteeds heel slecht. Autorijden gaat door m’n slechte zicht niet.

 2. Heftig zeg.
  Ik heb sinds een anderhalve maand ook last van mijn ogen. Net alsof het overbelicht is. Oog metingen laten ook zien dat bij beide ogen links boven en rechts onder het zicht slechter is.
  Ook mij is een methylprednison kuur geadviseerd maar die heb ik niet gedaan. Achteraf blij dat ik het niet gedaan heb. Maar nog wel steeds last van mijn zicht.
  Hoop dat het vanzelf over gaat.
  Maar 17 jaar.
  Da’s echt Klote. Hoop dat er toch ooit verbetering in komt.
  Succes Ramon

 3. Wat ben ik blij met jullie link naar de bijeenkomst van vorig jaar. De bijdrage van mevr. vd. Feen heeft mij veel helderheid gebracht en de erkenning gegeven hoe zeer je visueel gehandicapt kan raken bij MS.
  Een totaal onderschat symptoom bij MS bij het grote publiek. Die denken gelijk aan een rolstoel, maar de visuele problemen zijn bij veel meer mensen met MS een flink obstakel in het dagelijks functioneren. Veel meer dan je zou denken. Blij dat hier meer aandacht voor komt, zo voel je je als patiënt ook beter gehoord en “gezien”.
  Bij de oogarts en neuroloog worden de problemen makkelijk weggewuifd omdat het meten ervan op de traditionele wijzes lastig is.
  Dit onderzoek heeft mij (helaas niet letterlijk) behoorlijk de ogen geopend en zal hopelijk mee werken aan een stuk acceptatie waar ik na 4 jaar nu dan eindelijk aan kan beginnen (en mogelijk ook visuele revalidatie).
  Brillen blijken duidelijk niet het antwoord en iedereen die me daar steeds op aanspreekt zal ik met genoegen de link doorsturen, zodat men het beter gaat begrijpen.
  Slachtoffer wil ik niet zijn, maar wat meer begrip voor de dagelijkse visuele worstelingen die ik tegenkom, dat zou veel schelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *