skip to Main Content
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Sommige MS-symptomen maken het moeilijk om je voort te bewegen. Deze loopproblemen kunnen het gevolg zijn van problemen met de balans, spasticiteit, gevoelsstoornissen en spierzwakte.

Welke problemen zijn er?

Deze mobiliteits- of loopproblemen zijn gerelateerd aan één of meerdere verschillende factoren en klachten:

  • Spasticiteit: dit kan zorgen voor problemen met lopen
  • Balans: problemen met de balans resulteren vaak in een soort dronkenmansloop. Dit wordt ataxie genoemd
  • Sensorische beperking: sommige mensen met MS hebben zo’n doof gevoel in hun voeten, dat ze de vloer niet kunnen voelen of niet weten waar hun voeten zijn. Dit wordt sensorische ataxie genoemd
  • Vermoeidheid: als de vermoeidheid toeneemt, nemen ook de mobiliteitsproblemen toe
  • Zwakte: zwakte in de benen kan leiden tot een verandering van je normale loopgang. Deze verandering kan leiden tot pijn, wat je lopen nog meer kan verslechteren

Wat is de oorzaak?

De oorzaak zijn veelal laesies in de hersenen. Om specifieker naar oorzaken te kijken, verwijzen we je naar de klachten, zoals hierboven genoemd, en de pagina die er dieper op ingaat.

Wat zijn de gevolgen?

Een groot gevolg van mobiliteitsproblemen is een verhoogd risico op vallen. Onderzoeken in verschillende landen laten zien dat 50 tot 70% van de mensen met MS rapporteren dat ze soms vallen. Ongeveer 30% van de mensen rapporteert dat ze meerdere keren gevallen zijn, met verwondingen als resultaat.

Niet alleen kunnen vallen verwondingen veroorzaken, maar de tijd die daarna nodig is om te herstellen, kan de mobiliteitsproblemen verergeren. Bovendien zorgt het ervoor dat iemand sneller afhankelijk is. Mensen met MS vallen meestal in en om het huis of in de buurt. Ze zijn dan bezig met dagelijkse dingen als in bad gaan, eten koken of in een drukke mensenmassa lopen.

Loopproblemen komen vaak voor bij MS

Welke behandelingen zijn er?

De meeste mobiliteitsproblemen kunnen behandeld worden met fysiotherapie, strekoefeningen en het gebruik van adequate hulpmiddelen. In sommige gevallen kan medicatie ingezet worden voor bijvoorbeeld spasticiteit, vermoeidheid en snelheid van lopen (zoals Fampyra).

Wat kan je zelf doen?

Als je problemen hebt met je mobiliteit, neem dan contact op met je behandelend arts. Het voorkomen van vallen is belangrijk voor je mobiliteit, onafhankelijkheid en veiligheid. Om het risico van vallen te verkleinen, kun je schoenen zonder hak dragen, je bewust zijn van waar je loopt (vermijd bijvoorbeeld een gladde ondergrond) en je huis veilig maken (zorg dat er niets in de weg staat, stop snoeren en draden weg, zorg dat er geen losse kleden liggen).

Bron: www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Back To Top