MS klacht: Wat is de MS-hug?

De MS-hug is een gevoel van sterke, soms pijnlijke druk op de borstkas, alsof er een strakke band/gordel omheen zit. Hij kan overal tussen hals en middel ontstaan. Er kan zo’n drukkend gevoel optreden dat je ademhaling wordt bemoeilijkt. Sommige mensen voelen de druk maar aan één kant van het lichaam.

Wat is de MS hug?Je kunt ook klachten voelen die lijken op die van de MS-hug, maar dan in handen of voeten. Het voelt dan of je constant handschoenen of laarzen draagt.

Anderen voelen een strakke band rond het hoofd. Het gevoel dat de MS-hug teweegbrengt, kan uiteenlopen van vervelend tot erg pijnlijk. Het voelt bij iedereen anders: als druk, pijn, kriebels, hevige pijn, branderig. De MS-hug kan scherp, dof, kort of langdurig zijn. Sommige mensen ervaren het gevoel als een zeer stevige omarming.

Dat verklaart de Engelse term ‘hug’: knuffel.

Welke klachten voel jij?

Omdat de MS-hug bij iedereen verschilt, moet je je klachten altijd zo gedetailleerd mogelijk beschrijven. Dan begrijpen de artsen beter wat je voelt en wat de impact ervan op je dagelijks leven is.

Bedenk bijvoorbeeld of het gevoel:

 • komt met plotselinge uitbarstingen, langer aanhoudt of steeds aanwezig is
 • heftig is of dof
 • (heel) pijnlijk is, branderig, knellend of drukkend of mogelijk een heel ander gevoel
  te beschrijven is, ook vreemde gewaarwordingen
 • minder wordt als je iets verandert, bijvoorbeeld strakkere kleding/lossere kleding of toepassing van koude/warmte
 • plotseling optrad of langzaam toenam
 • samen met nieuwe klachten optrad of samen met plotseling optredende eerdere klachten
 • al eerder was opgetreden, Zo ja, wanneer? Had je toen dezelfde klachten?
 • impact heeft op je dagelijks leven (bijvoorbeeld op slaapgedrag, werk of bewegingsvrijheid)

Oorzaken van de MS-hug

De MS-hug ontstaat doordat signalen van de zenuwen worden geblokkeerd, of worden verstoord omdat MS beschadigingen heeft veroorzaakt. Het gevoel van druk op de borstkas kan komen door spasmen van de tussenribspieren. Deze spelen een rol bij uitzetten van de borst bij ademhaling. Ongewone gewaarwordingen zoals felle, stekende, prikkende (spelden en naalden) of kruipende pijn worden aangemerkt als “Dysaesthesia”, d.w.z. “geen normaal” gevoel.

Hoeveel mensen krijgen een MS-hug?

De MS-hug komt vaak voor. Maar mensen die net de diagnose hebben gekregen, weten er vrijwel niets van af. Het kan dan zorgwekkend of vreemd overkomen wanneer zij er plotseling mee worden geconfronteerd.

Wat te doen bij een MS-hug?

Als je erge pijn op de borst hebt, moeilijk kunt ademhalen en je erg bezorgd maakt, ga dan naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in je woonplaats.

Als tegelijk andere klachten optreden, kan sprake zijn van een relaps. Ga dan langs de neuroloog/ MS verpleegkundige. Met steroïden kunnen de klachten mogelijk verholpen worden.

De MS-hug kan optreden wanneer je warmtegevoelig of gestrest bent, na een infectie (griep,kou, blaasontsteking) of erge moeheid.

Afkoelen en innemen van koortswerende medicijnen wanneer de koorts wordt veroorzaakt door infectie is belangrijk. Neem rust en kijk of de klachten verminderen.

Behandeling van MS-hug

Hoewel de MS-hug niet aangenaam voelt, is behandelen meestal niet nodig.

Wat kun je zelf doen?

Om klachten te verminderen helpt:

 • dragen van strakke kleding
 • of juist dragen van losse kleding
 • andere opties proberen
 • met de vlakke hand druk toepassen

Welke medicatie is er?

Als MS-hug wordt veroorzaakt door

zenuwpijn (neuropathische pijn) inclusief dysaesthesia:

 • amitriptyline
 • duloxetine
 • gabapentine
 • pregabaline (Lyrica)

spasmen:

 • baclofen
 • gabapentine

In het Verenigd Koninkrijk bestaat de mogelijkheid doorverwezen te worden naar een pijnkliniek met MS specialisatie. De arts zal controleren of de behandeling voldoende werkt en eventueel alternatieven bieden. Soms werkt een combinatie van medicijnen het best.

Bron: www.mstrust.org.uk/a-z/ms-hug
Eerste publicatie MSweb: oktober 2018

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Het is al 27 jaar geleden dat ik de diagnose MS heb gekregen. Gelukkig een milde vorm, waarbij ik het lopen van langere afstanden doe met behulp van een rollator en verder goed functioneer. Gelukkig geen last van de MS vermoeidheid, wat tegelijkertijd ook mijn valkuil is.
  Ik heb een paar keer de symptomen van, naar ik nu pas voor het eerst in het nieuwe nr. van Mensen lees, de MS hug gehad. Heel vervelend en ik wijt het aan stress. Maar ik heb behalve een strakke band om de borstkas dan ook een pijnlijk gebit. Mijn vraag is nu is dit inderdaad ook een symptoom van de MS hug?

 2. Doorgestuurd van iemand in de MS groep. Momenteel heb ik dus een MS Hug. Hád er nog nooit van gehoord, even die persoon bedanken !

 3. lees net het mshug verhaal in het msvn magazine. Zeer verhelderend, nu pas weet ik wat het is. Ik heb het een paar keer per jaar. Na een uurtje is het vaak weer weg. Ik dacht dat het overmatige lucht in de maag was en inderdaad na even boeren was er verbetering. Misschien help een glaasje prik, bij mij gaat het dan beter.
  Dit is geen medische oplossing, maar voor mij werkt het misschien heeft iemand er ook baat bij.

  opmerking voor de websitebouwers, gooi die zeer onvriendelijke recapcha van je site, op een mobiele telefoon is deze erg lastig in te vullen. Hier staat hij zelfs niet in beeld maar is wel verplicht. Ben nu al twintig minuten bezig met opmerking toevoegen.

 4. lees net het mshug verhaal in het msvn magazine. Zeer verhelderend, nu pas weet ik wat het is. Ik heb het een paar keer per jaar. Na een uurtje is het vaak weer weg. Ik dacht dat het overmatige lucht in de maag was en inderdaad na even boeren was er verbetering. Misschien help een glaasje prik, bij mij gaat het dan beter.
  Dit is geen medische oplossing, maar voor mij werkt het misschien heeft iemand er ook baat bij.

  opmerking voor de websitebouwers, gooi die zeer onvriendelijke recapcha van je site, op een mobiele telefoon is deze erg lastig in te vullen. Hier staat hij zelfs niet in beeld maar is wel verplicht. Ben nu al twintig minuten bezig met opmerking toevoegen.

 5. Ik heb nu ongeveer 32 jaar ms en sinds 2 jaar onregelmatig las van de zogenaamde ms hug.
  Werkelijk ik had er nog nooit van gehoord en ben ook op vanalles onderzocht maar men kon niets vinden. Ik dacht dat ik het misschien aan mijn hart zou hebben maar na onderzoek bleek dat dat allemaal goed was. Als het zich bij mij voor doet krijg ik na enige tijd ook een aandrang van ontlasting. Is dat mogelijk of zou het toch iets anders zijn?
  Kijk uit naar een reactie.

  Vriendelijke groet José

 6. Hoi, heb 32 jaar MS in een milde verloop dacht ik, nu is afgelopen 2 weken MS weer opgekomen, met een hele zware schub met oa een MS HUG. Dit is absoluut niet prettig, maar langzaam aan komt het goed, met behulp van medicatie. Groetjes Corine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.