Teken van Lhermitte – in spreektaal: ‘kappersstoelfenomeen’

Het Teken van Lhermitte is een korte elektrische gewaarwording, die vanuit de nek richting armen en ledematen “zoemt” bij het voorover buigen, zoals bij de kapper, wanneer je haar wordt geknipt. Vandaar de term: kappersstoelfenomeen.

Het Teken van Lhermitte is een soort stroomstoring in het centraal zenuwstelsel, door mensen met MS soms op te wekken door het hoofd richting borstkas te drukken. Vervolgens ontstaat dan een kettingreactie van korte trillingen, als regel over de hele ruggengraat tot soms de benen aan toe. Dit heet ook wel het Kappersstoel-verschijnsel. Het Teken is genoemd naar de Franse neuroloog Jacques Jean Lhermitte (1877-1959) die geldt als de ontdekker ervan.

Zestien procent van de mensen met MS ervaart deze vorm van zenuwpijn, die kan worden toegeschreven aan laesies in het ruggenmerg, de onderste hersenstam, of demyelinisatie elders in de hersenen.

Het symptoom houdt geen verband met leeftijd, geslacht, niveau van handicap beoordeeld met behulp van EDSS-score, of met hoelang je de diagnose hebt.

Behandeling

Gewoonlijk treedt het symptoom met plotselinge aanvallen op, afzonderlijk, of samen met andere kortstondige klachten (hooguit een paar minuten). Meestal houd je er geen langdurige klachten aan over, hoewel het lange tijd kan komen en gaan.

Onnatuurlijk buigen van de nek, stress, moeheid en oververhitting kunnen het teken van Lhermitte opwekken. Deze triggers vermijden kan herhaling van het kappersstoelfenomeen voorkomen, net als fysieke aanpassingen zoals:

  • gebruik van een steunkraag om bewegen van de nek te minimaliseren
  • fysiotherapie voor houdingsverbetering
  • spierontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen of milde strekoefeningen
  • elektrische zenuwstimulatie via de huid (TENS)

Vraag je arts om medicatie bij veelvoorkomende, hevige pijn. Als deze niet helpt, kun je tests ondergaan om andere oorzaken uit te sluiten.

Bron: https://multiplesclerosisnewstoday.com

 

 

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Eerlijk gezegd nog nooit gehoord van kappersstoel fenomeen… Bovendien heb ik l’hermitte al eens in mijn buik gehad en mijn handen; momenteel in mijn voeten…geen enkele keer voel ik mijn ruggegraad…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.