skip to Main Content
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Veel mensen met MS hebben tijdelijk meer last van de MS-symptomen bij erg warm of vochtig weer. Zaken als zonnebaden, inspanning, het nemen van een hete douche, kunnen hetzelfde effect hebben. Deze tijdelijke problemen kunnen al ontstaan bij zeer kleine veranderingen van de lichaamstemperatuur (een kwart tot een halve graad Celsius).

Hittegerelateerde symptomen zijn tijdelijk

Hoewel er geen betrouwbare statistische gegevens beschikbaar zijn van de frequentie waarin mensen met MS last hebben van hitte, is het wel bekend dat de veel mensen met MS er gevoelig voor zijn. Het is echter ook belangrijk te weten dat de verslechtering door hitte meestal maar tijdelijk is.

Het verergert de ziekteactiviteit niet (demyelinisatie of schade aan de zenuwen zelf). De symptomen verdwijnen meestal weer, zodra de bron van de verhoogde temperatuur is weggenomen. Een tijdelijke verslechtering van klachten noemen we ook wel een pseudoschub.

Mensen met MS die van plan zijn naar een warme plek te verhuizen, doen er goed aan dit eerst uit te proberen. Het kan zijn dat de plannen moeten worden gewijzigd, mocht het weer een te grote negatieve invloed hebben op de MS-symptomen.

Wat is de oorzaak?

Mensen met MS hebben beschadigingen (plaques) aan hun zenuwen waar de demyelinisatie zit. Dit vertraagt de werking van de zenuwen. Hitte vertraagt op zijn beurt de signaal overdracht op de gedemyeliniseerde plaatsen.

Wat zijn de gevolgen?

Voor sommige mensen kan de hitte intolerantie zo invaliderend zijn, dat ze al bij de kleinste temperatuursverhoging niet meer goed functioneren en moeten overwegen te verhuizen naar een koeler klimaat. Hitte intolerantie voelt als verergering van symptomen, zoals
• Verslechtering van het cognitief functioneren
• Gevoelloosheid van de ledematen
• Vermoeidheid
• Wazig zien, ook wel bekend als het teken van Uhthoff*
• Tremor
• Zwakte

*Teken van Uhthoff: Veel mensen hebben last van slechter zien of wazigheid in relatie tot inspanning en hitte. Lees in dit artikel op MSweb meer over het fenomeen van Uhthoff.

Hitte-intolerantie verschilt per persoon:

• Drempel: Sommige mensen kunnen prima tegen een stevige wandeling bij 32 C, mits ze in de schaduw blijven en koele drankjes nuttigen. Anderen ervaren de symptomen al bij veel lagere temperaturen en veel minder inspanning.

• Ernst en vorm: Ook dit hangt sterk af van de persoon. Symptomen kunnen variëren van lastig (zoals tintelende voeten) tot invaliderend (zoals alles omvattende vermoeidheid en ernstige zwakte).

• Duur van de symptomen: Hoewel alle symptomen verdwijnen als de temperatuur daalt, is het ook hierbij zo dat het van persoon tot persoon verschilt hoe snel de symptomen verdwijnen.

Slikproblemen komen ook voor bij mensen met MS

Wat kun je zelf doen?

Manieren om de hitte de baas te blijven:
•  Blijf in een gekoelde omgeving bij warme en vochtige omstandigheden. Vaak is airconditioning aftrekbaar van de belasting als de arts het voorschrijft.
• Gebruik verkoelende producten, zoals koelvesten, hals packs en hoofdbanden tijdens inspanning en buitenactiviteiten, of koel jezelf voor of na de activiteit.
• Draag dunne, lichte, ademende kleding.
• Drink koude drankjes, of eet waterijsjes voor tijdelijke afkoeling.
• Gebruik een waaier tijdens buitenactiviteiten.
• Oefen in zwemwater van minder dan 30 graden Celsius.

Ook kou kan een probleem zijn

De mensen die het gevoeligst zijn voor hitte en de symptomen het snelste krijgen, zijn ook degenen die het snelste reageren op verkoeling. Hun symptomen verdwijnen gauw.
Er zijn ook mensen die meer last hebben van kou dan van hitte. Hun symptomen, vooral spasticiteit, verergeren juist bij kou. En dan zijn er ook nog mensen die zowel last hebben van kou als van hitte. Meestal hebben zij verschillende symptomen bij verschillende temperatuursituaties.

Dit vind je misschien ook interessant...

Back To Top