Warm advies voor koude dagen

Alweer lang geleden dat het zo koud was! Tijd dus om even wat warme spullen en adviezen voor deze koude dagen uit de kast te halen.

Warm advies voor koude dagenHet eenvoudigst is natuurlijk om helemaal niet de kou in te gaan. Toch is het lekker om, als het weer het toelaat, even een frisse neus te halen en te genieten van winterzon, ijspret en sneeuw. Maar hoe blijf je warm in je scootmobiel of rolstoel en hoe voorkom je ongelukken?

De adviezen van onder andere het RIVM – te vinden met een link onderaan dit artikel – gelden ook voor mensen met MS: warme kleren aantrekken, het liefst meerdere laagjes en in beweging blijven.

Maar, mensen met MS bewegen vaak minder, en sommigen zitten vrijwel stil. Ook voelt niet iedereen even goed hoe de temperatuur is en is het regelen van de eigen lichaamstemperatuur soms verstoord. Dus extra bescherming is nodig, zelfs als het niet eens zo heel koud is. Ook geldt dat het opwarmen van je lichaam extra energie kost en omdat veel MS-patiënten daar sowieso al minder van hebben, kun je dat dus beter voorkomen.

Warm beginnen

Als je met een warm lijf en vervoermiddel begint, duurt het langer voor je afkoelt. Wat je niet verliest, hoef je ook niet op te warmen. Dus zet het hulpmiddel in huis en haal het er pas uit als je zelf al aangekleed bent. Dan blijven rug en billen langer warm.

Wind-  en waterdicht

Tegenwoordig spreekt men van gevoelstemperatuur, dat is de som van kou, vochtigheid en wind. Door de laatste twee voelt het kouder aan dan het in werkelijkheid is. Als je wind en vocht tegenhoudt, scheelt dat al een heleboel. Dus kies voor bovenkleding die wind- en waterdicht is.

Voor de scootmobielers en rollers zijn er wind- en waterdichte tentjes die je over het vervoermiddel heen kunt trekken. Een goedkoper alternatief zijn er capes, die over stoel en stuur heengaan. Je vindt ze bij thuiszorgwinkel.

Muts en sjaal

Warm advies voor koude dagenVia je hoofd verlies je warmte. En ook door koude lucht in te ademen. De lucht moet namelijk eerst opgewarmd voor die naar je longen gaat en dat kost energie. Dus muts op en een sjaal over mond en neus. Handig is een bivakmuts (balaclava). Die beschermt je hele hoofd, hals en borst. Ze zijn er in stof, maar ook in winddichte gewatteerde versies. Onder andere te koop in motorwinkels.

Lijf en leden bescherm je het best met gewatteerde kleding.  Een skipak zou kunnen, maar het aantrekken daarvan is voor sommigen lastig. Eenvoudiger is een rolstoelvoetenzak, een soort slaapzak die je op je stoel bevestigt. Die zijn er al voor rond de 40 euro. Let wel op bij het in- en uitstappen of laat iemand je daarbij helpen. Voordeel van een zak is dat je voeten er ook warm in blijven. Een beenkleed doet dat niet.

Wanten hebben de voorkeur boven handschoenen, omdat je dan geen warmte verliest tussen je vingers. Let wel op dat de bediening van je hulpmiddel niet in gevaar komt, dus de wanten moeten goed passen, soepel zijn en met voldoende grip. Je kunt ook moffen om de handvatten van je scootmobiel plaatsen.  Zorg ook dat de schoenen wind- en waterdicht zijn en een goed profiel hebben.

Verwarming

Zoek je nog meer comfort, dan kun je stoelverwarming overwegen of moffen met verwarming. Ook is er kleding met ingebouwde kacheltjes op batterijen. Je vindt ze bijvoorbeeld bij zaken voor mensen die buiten werken, de thuiszorgwinkel en outdoor-zaak.

Soms werkt de verwarming op batterijen, soms op de accu van je vervoersvoorziening. Je hebt dan wel een “sigarettenaansteker” (12Volt adapter) of usb-aansluiting nodig op je apparaat. Overleg met je leverancier of die ingebouwd kan worden of dat het laadcontact gebruikt kan worden. Let er wel op dat de actieradius van je apparaat dan vermindert.

In plaats van verwarmde kleding kun je ook pads gebruiken Ze zijn oplaadbaar of werken op basis van een chemische reactie. Met losse pads kun je iedere plek verwarmen die je maar wilt,  bijvoorbeeld je schoenen.

Voorkom ongelukken

Warm advies voor koude dagenLoop je met krukken, dan zijn er bij de thuiszorg doppen verkrijgbaar met spikes. Die klem je onder de kruk, waardoor je er meer grip mee hebt. Ook je schoenen kun je meer grip geven door er een spijkerzool onder te binden of andere handige antislip-zolen. Wel afdoen als er geen sneeuw of ijzel meer is, want dan werken ze juist averechts.

Met de rollator door de sneeuw lopen kost veel moeite, omdat de voorwieltjes vastlopen in de sneeuw. Voor de rollator zijn er wheelblades, een soort kleine skietjes die je onder de wieltjes bevestigt. Ze geven meer grip dan zwalkende wieltjes, maar het blijft oppassen omdat een rollator in de sneeuw makkelijk wegglijdt. Diezelfde wheelblades kunnen trouwens ook onder de rolstoel. Dan wordt het een soort slee. Met een paar prikstokken erbij zou je jezelf langlaufend kunnen voortbewegen. Puur winterplezier!

Kleine wieltjes, groot probleem. Kleine wieltjes lopen snel vol met sneeuw, wat manoeuvreren en duwen zwaar maakt. Heb je een goede armfunctie, oefen dan om op de achterwielen te rijden. Wat ook helpt is een aanhechtmotor, die tilt de kleine wieltjes op en trekt je in wezen door de sneeuw.

Voor alle rijders geldt: Kijk goed vooruit en blijf zoveel mogelijk in het spoor dat anderen al voor je hebben getrokken., Want een stoeprand houdt zich makkelijk schuil onder de sneeuw en een getrokken spoor heeft de sneeuw al geplet, waardoor het makkelijker rijdt.

Voor de duwers: keer de rolstoel om, zodat de grote wielen eerst door de sneeuw gaan.

O ja, vergeet vooral niet je goed opgeladen telefoon mee te nemen!Altijd handig voor als je hulp nodig hebt. Zet het nummer van je leverancier in de contactenlijst.

Thuis

En dan kom je thuis met een natte rolstoel. De sneeuw lekt er vanaf en het wordt een bende bij de voordeur. Leg oude lappen op Warm advies voor koude dagende vloer bij de voordeur om het vocht op te vangen. Heb je de stoel binnen niet nodig, of kun je overstappen, laat dan je hulpmiddel op de deurmat uitlekken. Kan dit niet, dan loont het om even te wachten met verder rijden. En dan genieten van de warmte met een voldaan gevoel!

Al deze tips zijn een aanvulling op en samenvatting van wat eerder over dit onderwerp op MSweb is verschenen. Zo schreven we op 8 februari 2021 over wat kou met je kan doen als MS-patiënt – een herhaling van een eerder verschenen bericht. En in 2007 gaven we al eens uitgebreid advies over wat te doen in koude dagen. Beide berichten zijn terug te vinden via de links hieronder.

Bronnen: rivm.nl, verpleeg-shop.nlbikeroutfit.nlzonnebloem.nl, redactie

 

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Tips voor koude winterdagen

Altijd lekker warm naar buiten

Reizen met gekoelde medicijnen

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.