MS en kou: blijf warm maar houd je hoofd koel

Net als warmte werkt ook kou negatief op MS symptomen. Een lage temperatuur heeft invloed op zenuwen en spieren. Dat kan bij MS resulteren in meer pijn, kramp, spasmes en stijfheid. Wat weer problemen kan geven met lopen of het gebruik van de handen. MS-patiënten kunnen last hebben van de ‘MS-hug’. Dat is het gevoel dat er een klemmende band om de ribbenkast zit, veroorzaakt door spasme van de kleine spieren tussen de ribben. Bij kou wordt de MS hug daarom erger.

Dit is allemaal terug te vinden in een op 25 november 2021 verschenen artikel op de website van MS Nurse PRO. Dit is een opleidingsprogramma via internet voor MS-verpleegkundigen. Het gaat hier om een project van het European Multiple Sclerosis Platform (EMSP), koepel van 43 MS-verenigingen die in 37 Europese landen meer dan 1,2 miljoen mensen met MS vertegenwoordigen. Voor ons land maakt MS Vereniging Nederland deel uit van het EMSP.

Depressie en infecties

In de wintermaanden hebben sommige mensen last van de winterdip, zo constateert MS Nurse PRO, de donkere tijd zorgt voor een neerslachtig gevoel. Dat wordt versterkt bij die mensen met MS die door de ziekte al depressieve gedachten hebben. De combinatie van de twee maakt de neerslachtigheid erger.

Virale infecties komen in de winter ook meer voor. Zo waart bijvoorbeeld het griepvirus heftiger rond in de donkere dagen en lijkt ook corona in de winter actiever. Infecties verergeren MS symptomen en kunnen schubs uitlokken bij mensen met RR MS. Het is dus zaak infecties zoveel mogelijk te voorkomen.

Blijf actief

In de winter zijn we meer binnen en zitten we meer stil. We doen minder en dus bewegen we ook minder. En zoals het gezegde luidt: “Wat je niet gebruikt, gaat achteruit”. Het is dus zaak actief te blijven ook in de koude periode om onze gezondheid op peil te houden.

Om problemen door kou te voorkomen, adviseert MS Nurse Pro om meer laagjes kleding aan te trekken en warme dranken te drinken. Maar niet de verwarming te hoog te zetten, omdat teveel warmte kan leiden tot schubs. Dus eigenlijk: blijf warm, maar houd je hoofd koel.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om de winter goed door te komen? Lees dan ons artikel “Tips voor koude dagen”

En heb je erge last van de ‘winterblues’ – vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen – of worden je depressieve gevoelens erger, praat er dan met iemand over, zoals je MS-verpleegkundige, revalidatiearts of huisarts. Lees hier meer over MS en depressie.

Bronnen:

emsp.org/news/winter-and-its-impact-on-people-with-ms/

msweb.nl/actueel/beeld-en-geluid/leven-met-ms-in-europa/

msweb.nl/wat-is-ms/klachten/gevoelsstoornissen/wat-is-de-ms-hug/

msnursepro.org/blog/winter-and-its-impact-on-people-with-ms

msfocusmagazine.org/Magazine/Magazine-Items/Winter-Weather-Coping-with-the-Challenges.aspx

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Hoi hoi, ik heb sclerose/hoofd. Kan het dan zo zijn dat ik met het extreme warme weer de pijn en druk in men hoofd heb ?
    Achter de ogen pijn en druk, achter de oren pijn kan dan de bril niet verdragen, voorhoofd pijn ook links en rechts slaap gedeelte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *