Ga naar hoofdinhoud
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Acuut gehoorverlies komt bij MS gelukkig niet veel voor. Als je minder goed gaat horen, heeft dit meestal te maken met andere MS-symptomen. Bijvoorbeeld duizeligheid, spierzwakte of gevoelsstoornissen aan één kant van je lichaam of zwakke gezichtsspieren. Hier lees je welke gehoorproblemen voorkomen, wat de oorzaken en gevolgen zijn en wat je eraan kunt (laten) doen.

Welke gehoorproblemen komen voor?

Eenzijdig gehoorverlies

Mensen met MS die last van hun gehoor krijgen, melden vaak klachten als oorsuizen (‘tinnitus’) of een vol gevoel in een oor. Hierdoor kun je met dat oor tijdelijk minder goed gaan horen. Overigens veroorzaakt MS soms ook tweezijdig gehoorverlies, dan heb je dus aan beide oren gehoorproblemen.

Plotseling neurosensorisch gehoorverlies (PNG)

Bij plotseling neurosensorisch gehoorverlies (PNG) heb je ineens problemen met je gehoor. Gelukkig komt dit niet veel voor bij MS. Wel komt PNG vaker voor bij mensen met MS dan bij mensen die geen MS hebben.

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 59,8 op de 100.000 mensen met MS PNG krijgen, terwijl dat bij gezonde mensen 12,4 op de 100.000 zijn. Lees hier meer over deze onderzoeksresultaten uit 2017…

Wat zijn de oorzaken?

MS-laesies zorgen voor schade aan het centraal zenuwstelsel. Als je regelmatig last hebt van gehoorverlies, zit de schade meestal op de plek waar de gehoorzenuw (de achtste hersenzenuw) het zenuwstelsel binnenkomt en/of in de gehoorbanen in je hersenstam.

Wanneer de schade alleen op de gehoorbanen van je hersenstam zit, heb je over het algemeen minder vaak gehoorproblemen.

Wat zijn de gevolgen?

De meeste gehoorklachten gaan na verloop van tijd weer weg. Acuut gehoorverlies (PNG) verdwijnt vaak na behandeling met steroïden. Maar net als bij andere MS-klachten blijven gehoorproblemen soms bestaan. In uitzonderlijke gevallen kun je nagenoeg doof worden.

Gehoorapparaat bij iemand met MS

Welke behandelmethoden zijn er?

  • Behandeling met steroïden. Net als andere MS-klachten die ontstaan door ontstekingen in het zenuwstelsel, herstelt acuut gehoorverlies (PNG) meestal na behandeling met een hoge dosis steroïden.
  • Test om te bepalen of MS de oorzaak is. Je kunt een test laten doen om te bepalen of MS de oorzaak is van je gehoorverlies. Het kan namelijk zijn dat een probleem in je binnenoor de klachten veroorzaakt in plaats van schade aan je hersenstam. Maar meestal is zo’n test niet nodig.

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Back To Top