Ontstekingen in CZS van invloed op angst en depressie bij RR MS

Ontstekingen in de hersenen of het ruggenmerg veroorzaken stemmingswisselingen bij mensen met RR MS. Omgekeerd zijn stemmingswisselingen ook een voorspeller van nieuwe ontstekingen bij deze groep. Dit blijkt uit Italiaans onderzoek.

De onderzoekers lieten 405 mensen met RR MS vragenlijsten invullen in om de mate van depressie en angst te meten. Via een MRI werd bij deze mensen vastgesteld of er sprake was van actieve ontstekingen in de hersenen.

Mensen met RR MS die een aanval hadden, bleken hoger op angst en depressie te scoren dan mensen met RR MS die in remissie waren. Omdat beide groepen vergelijkbare psychologische kenmerken hadden, duidt deze bevinding er volgens de onderzoekers op dat actieve ontstekingen in de hersenen van invloed zijn op het ontstaan van stemmingswisselingen.

Wanneer de ontsteking die ten grondslag lag aan de aanval verminderde of verdween, bleek ook de angst en depressie te verminderen of te verdwijnen.

Mensen met RR MS die geen fysieke klachten of klinische symptomen hadden maar bij wie wel nieuwe laesies (ontstekingen) op de MRI werden aangetoond, bleken ook meer last te hebben van angst en depressie. De ontstekingsactiviteit is dus een voorspeller voor het optreden van stemmingswisselingen.

Bron: Rossi S, et all, San Raffaele Scientific Institute and Vita-Salute San Raffaele University, Milan, Italy.
Neurology. 2017 Sep 26;89(13)

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28842450

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *