skip to Main Content
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Depressie is een van de meest voorkomende stemmingsstoornissen in Nederland, ook bij mensen met MS. Uit onderzoeken blijkt dat naar schatting ongeveer de helft van de mensen met MS ooit de diagnose depressie krijgt. Hier lees je welke soorten stemmingsstoornissen voorkomen, wat de oorzaken en gevolgen van een depressie zijn en wat je eraan kunt (laten) doen.

Welke stemmingsstoornissen komen voor?

Depressie

Depressie is een psychische ziekte, dus geen gewone sombere stemming die iedereen weleens heeft. Als je depressief bent, voel je je langere tijd (minstens enkele weken) terneergeslagen, hopeloos en waardeloos.

Vaak heb je last van verminderde eetlust, toegenomen vermoeidheid, slapeloosheid, moeilijkheden met plannen, concentreren of besluiten nemen, gewichtsverlies of -toename en diverse pijnklachten.

Je toekomstbeeld wordt steeds somberder. Je trekt je terug en hebt geen belangstelling meer voor anderen. Er bestaan verschillende vormen van depressie, variërend van matige tot ernstige, langdurige stoornissen waarbij soms zelfs zelfmoordgedachten ontstaan.

Lees hier meer over de kenmerken van een depressie…

Somberheid

Een treurige stemming of somberheid is niet hetzelfde als een depressie. Soms ben je gewoon even verdrietig of somber, bijvoorbeeld over een verandering in je ziekte of in je omgeving.

Maar meestal heb je ook nog wel ruimte voor andere, positieve gevoelens en gedachten. Vaak raak je dan na een tijdje gewend aan de veranderingen en komt je normale stemming weer terug.

Labiliteit

Labiliteit houdt in dat je snel emotioneel wordt. Je barst gemakkelijk in tranen uit en bent snel geïrriteerd of boos. Het is niet duidelijk of dit directe MS-effecten zijn, zoals slechter gaan lopen bijvoorbeeld. Je kunt ook labiel worden doordat je minder energie hebt.

Ook kan labiliteit een bijwerking zijn van medicijnen, zoals prednisolon en interferon.

Euforie

Heel soms ervaren mensen met MS échte euforie. De ‘jubelstemming’ verandert dan vrijwel niet meer, wat er ook gebeurt. Dit komt waarschijnlijk doordat het hersenweefsel ernstig is aangetast.

Wat zijn de oorzaken van een depressie?

Een depressie kan sluipend ontstaan en daardoor onopgemerkt blijven. Na een crisis, bijvoorbeeld een terugval in je ziekte, kan de depressieve stemming lang aanhouden. Als deze langer duurt dan zes weken, is er reden tot zorg.

Hoe je stemming zo erg kan verslechteren, is nog niet goed duidelijk. Er lijkt een samenspel te bestaan tussen een (deels aangeboren) lichamelijke gevoeligheid, stress en een persoonlijke kwetsbaarheid (bijvoorbeeld weinig zelfwaardering).

Vooral voor de lichamelijke kant is de laatste tijd veel aandacht, met name voor de stofwisselingsprocessen in de hersenen.

Wat zijn de gevolgen van een depressie?

Depressie is een ziekte die veel aspecten van je persoonlijkheid kan beïnvloeden: je welbevinden, je denken en doen en je fysieke vermogen om te presteren en genieten. Vaak ben je nauwelijks (of bij een zware depressie helemaal niet) in staat om sociale, huiselijke of beroepsmatige activiteiten uit te voeren.

Dit heeft grote gevolgen voor je sociale leven en je relatie met je partner of kinderen. Bij een ernstige, langdurige depressie zijn dit vaak de belangrijkste redenen voor zelfmoordgedachten.

Depressie komt vaker voor bij een chronische ziekte zoals MS

Welke behandelmethoden zijn er?

Het is niet eenvoudig om een depressie vast te stellen als je MS hebt. Meerdere symptomen die bij een depressie horen, zijn immers ook typerend voor MS. Denk aan toegenomen vermoeidheid, moeilijkheden met plannen, concentreren of besluiten nemen en allerlei lichamelijke klachten.

Ga daarom altijd naar je huisarts als je vermoedt dat je depressief bent. Net zoals elke andere ziekte moet een depressie behandeld worden.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Behandeling door je huisarts of een specialist: je huisarts kan de depressie zelf behandelen of je doorverwijzen naar een regionale instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg (Riagg), de polikliniek psychiatrie of naar een vrijgevestigde specialist.
 • Medicatie: behandeling met medicijnen om de depressie te onderdrukken (antidepressiva).
 • Psychotherapie: therapie die werkt met psychische middelen, zoals hypnose of suggestie.
 • Bij (zeer) ernstige depressies: een combinatie van psychotherapie en antidepressiva.
 • Bij gewone somberheid en labiliteit kan een luisterend oor al veel goed doen, bijvoorbeeld een gesprek met iemand van de MS-Telefoon. (linkje)

Wat kun je zelf doen?

Als je MS hebt, is het volstrekt normaal dat je perioden doormaakt waarin je treurig of somber bent of zelfs depressief wordt. Dan is het belangrijk dat je samen met een deskundige de symptomen op een rij zet om de juiste behandeling te bepalen.

Hieronder staan vragen die je daarbij op weg kunnen helpen:

 • Kan ik nog genieten?
 • Vind ik het moeilijk om besluiten te nemen?
 • Interesseren dingen mij nog?
 • Ben ik de laatste tijd vaak aan het tobben?
 • Vind ik het leven zinloos?
 • Ben ik moe, futloos?
 • Slaap ik minder goed?
 • Heb ik pijn, druk op de borst?
 • Heb ik minder trek, ben ik afgevallen?
 • Heb ik seksuele problemen?

Als je denkt dat je depressief bent, neem dan contact op met je huisarts of een psychotherapeut. Stel nooit zelf een diagnose.

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Back To Top