skip to Main Content
Cognitie Stimuleren Bij PPMS

Cognitie stimuleren bij PPMS

Primaire progressieve MS heeft  niet alleen invloed op de mobiliteit. Mensen met PP MS kunnen ook problemen krijgen met hun cognitie. Een onderzoek uit 2012 schat dat 65 procent van alle mensen met MS ook cognitieve problemen heeft. 

Dit kan zich uiten door:

  • Cognitie stimuleren bij PPMSDenkproblemen waaronder het onthouden van zaken uit het verleden;
  • Problemen nieuwe taken of meer taken tegelijk uit te voeren;
  • Problemen om namen te onthouden;
  • Problemen aanwijzingen op te volgen

Omdat PPMS vooral het ruggenmerg beïnvloedt, meer nog dan de hersenen (zoals bij andere vormen van MS), kunnen cognitieve veranderingen langzaam optreden. Aangezien er (nog) geen goedgekeurde medicijnen zijn voor de behandeling van PPMS, kan de keuze van levensstijl een aanzienlijke invloed hebben op de algehele conditie.

Hieronder volgen enkele tips voor verbetering van de cognitie:

1. Blijf actief

Regelmatige lichaamsbeweging gaat hand in hand met cognitie. De voordelen van actief blijven is dat je daarmee de cognitie bij PPMS kan verbeteren. Hoewel je bepaalde activiteiten mogelijk niet kunt doen vanwege mobiliteitsproblemen, kunnen die oefeningen wellicht worden aangepast aan de behoeften. Denk aan wandelen, zwemmen, yoga en tai chi.

2. Zorg voor voldoende slaap

Slaaptekort kan cognitieve problemen vergroten. Bij PPMS komen slaapstoornissen veel voor. Het is belangrijk om zoveel mogelijk slaap te krijgen om de algehele gezondheid, stemming en cognitie te verbeteren.

3. Speel geheugenspelletjes

Geheugengames kunnen helpen om zowel geheugenproblemen op de korte als lange termijn te verbeteren die door PPMS kunnen worden verstoord. Van internetgames tot smartphoneapps, probeer de geheugenspellen uit..

4. Schrijf

Schrijven kan de gezondheid van de hersenen verbeteren. Ook als je jezelf geen schrijver vindt, kan het bijhouden van een dagboek je helpen om woorden te vinden en zinnen samen te stellen.

5. Puzzels en probleemoplossende activiteiten

Naast computergestuurde geheugenspellen en schrijven, kun je ook je cognitieve vaardigheden oefenen door puzzels en probleemoplossende activiteiten. Daag jezelf uit met een woordspel of wiskundegame, of vind een nieuwe probleemoplossende app.

6. Organiseer jezelf

Korte-termijn geheugenproblemen kunnen ertoe leiden dat iemand met PP MS informatie vergeet, zoals afspraken, verjaardagen en andere verplichtingen. Gebruik een organizer  op je telefoon of een papieren kalender om je afspraken op vast te leggen.

7. Lees elke dag

Lezen kan een leuke vrijetijdsbesteding zijn, maar het is ook een prima activiteit voor het onderhoud van je hersenen.

8. Controleer je medicijnen

Hoewel MS-medicijnen meestal niet worden voorgeschreven voor de progressieve vorm van MS, kan je arts andere medicijnen hebben voorgeschreven om bepaalde symptomen te behandelen. Sommige van deze medicijnen kunnen verantwoordelijk zijn voor cognitieve problemen – ook al zijn ze niet bestemd voor MS..

Neem contact op met je arts als je één of meer van de volgende geneesmiddelen gebruikt:

  • antidepressiva;
  • cholesterolverlagende medicijnen;
  • spierverslappers
  • steroïden

Het aanpassen van de dosis of, indien mogelijk,  het veranderen van medicijnen, kan je cognitie bij PPMS verbeteren.

Bron: healthline.com

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top