Niet-verklaarbare (functionele) aandoeningen van het maagdarmstelsel hebben een negatieve invloed op de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven bij MS.

Functionele maagdarmstoornissen komen vaak voor bij MS en worden geassocieerd met een verminderd fysiek en geestelijk welbevinden.
Om de aanwezigheid van de niet-verklaarbare aandoeningen van het maagdarmstelsel vast te stellen, zijn de daarmee verbonden demografische en klinisch kenmerken en effecten op de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven (HRQOL) in een grote, diverse groep van mensen met MS onderzocht.

In 2014 zijn deelnemers aan het Noord- Amerikaanse onderzoekscommissie voor MS Register ondervraagd naar niet-verklaarbare aandoeningen van het maagdarmstelsel, met behulp van de Rome III vragenlijst.

Deelnemers noemen daarbij ook hun sociaal-demografische kenmerken, de EDDS score, de aanwezigheid van depressiviteit en angst, gezondheidsgedrag en HRQOL.

De onderzoekers bepalen de aanwezigheid van elke maagdarm aandoening met behulp van de Rome III-criteria. Daarbij beoordelen de onderzoekers de relatie tussen niet verklaarbare maagdarm aandoeningen en HRQOL.

Van de 6312 in aanmerking komende deelnemers is 76,5% vrouw, met een gemiddelde leeftijd van 58,3 jaar. 42% procent van hen (n=2647) heeft een niet verklaarbare maag-darm aandoening, meestal het prikkelbare darm syndroom  (PDS), waar 28.2% last van heeft. De aanwezigheid van de maag-darm stoornissen neemt toe met de toename van de handicap en de duur van de ziekte. Na correctie voor de sociaal demografische en klinische karakteristieken worden de maag-darm problemen geassocieerd met een verminderd fysiek en geestelijk welbevinden.

Bron: Marrie RA, Leung S, Tyry T, Cutter GR, Fox R, Salter A;
Department of Internal Medicine, Max Rady College of Medicine, Rady Faculty of Health Sciences, University of Manitoba; Department of Community Health Sciences, Max Rady College of Medicine, Rady Faculty of Health Sciences, University of Manitoba, Winnipeg, Canada; Dignity Health, St. Joseph’s Hospital and Medical Center, Phoenix, AZ; Department of Biostatistics, University of Alabama at Birmingham, AL; Mellen Center for Multiple Sclerosis, Neurological Institute, Cleveland Clinic, OH; and Department of Biostatistics, Washington University in St. Louis, MO.
Neurol Clin Pract. 2019 Oct

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31750023

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. ‘Functioneel’ vertalen als onverklaarbaar gebeurt vaak. Het gaat om onbegrepen oftewel onverklaarde klachten. Onverklaarbaar impliceert dat die verklaring er echt niet is, terwijl ie slechts niet gevónden is. Het feit dat deze klachten bij gevorderde MS vaker voorkomen is een aanwijzing dat MS de oorzaak is van darmklachten. Zelfs ‘onverklaard’ is dus wellicht een te sterke benaming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.