Meer cognitieve klachten bij progressieve MS

Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen met progressieve MS meer cognitieve beperkingen hebben dan mensen met RRMS. Het volume van thalamus- en T1-laesies blijkt de belangrijkste voorspeller voor dit soort klachten.

cognitieCognitieve klachten komen veel voor bij MS, ongeacht de ziekteduur of de vorm van MS. In wetenschappelijke studies wordt vaak gekeken naar cognitieve beperkingen bij RR-MS. Braziliaanse onderzoekers hebben nu gekeken of mensen met progressieve MS in dezelfde mate last hebben van cognitieve beperkingen. Ook keken zij naar de relatie tussen cognitieve beperkingen en de EDSS-score en MRI-scans.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden 30 mensen met progressieve MS en 24 met RRMS mee. Zij ondergingen allemaal een neurologisch, neuropsychologisch en MRI-onderzoek. Op het neuropsychologische vlak werd gekeken naar 6 cognitieve domeinen. Cognitieve beperkingen werden ingedeeld in 3 categorieën: geen cognitieve beperking, beperking in één enkel domein of beperking in meerdere domeinen tegelijk.

In het algemeen waren bij de meeste deelnemers de domeinen ‘snelheid van informatieverwerking’ en ‘visueel geheugen’ het vaakst aangedaan. Mensen met progressieve MS hadden vaker een beperking in ‘verbaal geheugen’ en in ‘verbale vloeiendheid’ dan mensen met RR-MS. Ook hadden zij vaker cognitieve beperkingen in meerdere domeinen tegelijk.

Uit analyses bleek dat de EDSS-score sterk is geassocieerd met de mate van cognitieve beperkingen. Maar als er rekening gehouden werd met het volume van de thalamus- en T1-laesies op de MRI-scan, dan bleek dit de beste voorspeller voor cognitieve beperkingen, vooral voor ‘verbaal geheugen’, ‘snelheid van informatieverwerking’ en het totaal aantal domeinen van cognitieve beperking.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat mensen met progressieve en RRMS eenzelfde neuropsychologisch profiel vertoonden, maar dat mensen met progressieve MS wel meer cognitieve beperkingen hadden. De EDSS-score is sterk gerelateerd aan de mate van cognitieve beperkingen, maar het volume van de thalamus- en T1-laesies op de MRI-scan blijkt de belangrijkste voorspeller voor cognitieve problemen.

Bron: Gois LCP, Pimentel-Silva LR, Damasceno BP, Damasceno A; Department of Neurology, University of Campinas (UNICAMP), Brazil Multiple Sclerosis and Related Disorders 2020 Dec 19 [Online ahead of print]

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33477004/

Meer lezen?

De artikelenserie: ‘MS Onderzoek in Nederland’ bevat maar liefst 50 interviews met grote namen uit het MS-veld. Achttien professoren, tal van doctoren en enkele doctorandussen. Steeds met een nieuwe invalshoek.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.