Geheugentraining bij MS

Het gericht trainen van het werkgeheugen met n-back taken (een bepaalde manier om het werkgeheugen en de werk-geheugencapaciteit te testen) zou de cognitieve functies bij mensen met MS kunnen verbeteren. Na de geheugentraining zouden de hersenen van mensen ook sneller reageren op prikkels.

Tot nu toe zijn er weinig studies over cognitief herstel bij mensen met MS die specifiek hebben gekeken naar het werkgeheugen.

In dit onderzoek is het effect van n-back werkgeheugen training op cognitieve prestaties en hersenfuncties bij mensen met MS onderzocht. Twaalf mensen met MS en twaalf mensen zonder MS hebben 20 sessies n-back geheugentraining ondergaan.

Er is gekeken naar cognitieve prestaties voor en na de sessies. Daarnaast zijn ook andere cognitieve testen uitgevoerd en is gekeken naar de hersenreacties op prikkels door middel van een elektro-encefalogram (EEG).

Conclusie

Zowel bij de mensen met als zonder MS was verbetering te zien na de n-back training op testen van het werkgeheugen, verwerkingssnelheid, complexe aandacht en redeneren. Ook verbeterde de verwerking van prikkels: De hersenen reageerden sneller op een prikkel.

Een gerichte training van het werkgeheugen met n-back taken kan de  cognitieve functie van mensen met MS verbeteren.

N.B.: Een vorm van N-back trainingen staat ook op MSweb: MS en cognitie: versterk je vaardigheden


Bron: Covey, T.J., Shucard, J.L., Benedict, R.H., Weinstock-Guttman, B., Shucard, D.W.

Division of Cognitive and Behavioral Neurosciences, Neuroscience Program, Department of Neurology, Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences, University at Buffalo, The State University of New York, Buffalo, USA.
Multiple Sclerosis Journal, Experimental, Translational and Clinical, 4(1). doi:10.1177/2055217317747626.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29348927

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.