Herbruikbare blaaskatheter bezorgt uroloog Blok duurzaamheidsprijs

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de bij veel MS-patiënten bekende uroloog dr. Bertil Blok (Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam) de publieksprijs van duurzame Zorgprofessional 2020 toegekend. Dit voor zijn – inmiddels gesubsidieerde – onderzoek naar een herbruikbare blaaskatheter. Die vinding moet wereldwijd tientallen miljoenen kilo’s medisch plastic per jaar besparen.

Dr. Bertil F.M. Blok - Medisch Coördinator Urologie
Dr. Bertil F.M. Blok – Medisch Coördinator Urologie

Duurzaam staat voor producten met een lange levensduur die door die eigenschap minder vervuilen en dus het milieu beschermen en de aarde niet uitputten.

VWS eert het bevorderen daarvan in de medische zorg met een speciale jaarprijs inclusief een subsidie van € 5000. Bertil Blok test op dit moment met arts-onderzoekers Tess van Doorn en Sophie Berendsen een herbruikbare blaaskatheter bij 500 patiënten. Die test gaat een jaar duren om te bezien of dit systeem veilig en effectief genoeg is. Aan de herbruikbare katheter heeft Blok ook aandacht besteed in een interview in het septembernummer van het digitale MSweb-magazine MSzien.

Ter aanvulling zegt hij daarop nu: “In ons onderzoek vergelijken we wegwerpkatheters met het twee weken lang gebruiken van eenzelfde katheter. Wereldwijd zijn er al goedeervaringen met de herbruikbare katheter, die patiënten zelf bewaren in een buisje reinigingsmiddel. In China en Japan bewaren patiënten de katheter zelfs een maand. Als je dat in Nederland gaat invoeren, of zelfs in heel Europa, bespaart dat ontzaglijk veel plastic afval én kosten. De eerste resultaten van ons onderzoek zijn bij de eerste 50 mensen al veelbelovend”.

De nu hiervoor ontvangen prijs noemt hij “een fantastische opsteker voor ons team en de gebruikers van de katheter”.

Tijdens een lezing voorafgaand aan de in juni 2020 gehouden algemene ledenvergadering van MS Vereniging Nederland vertelde dr. Blok dat maar liefst 85% van alle MS-patiënten in enige mate blaas- en darmproblemen ondervindt.

In het artikel van MSzien gaat hij er vanuit dat ruim de helft van de mensen met MS aanzienlijke blaasklachten heeft en velen van hen wegwerpkatheters gebruiken. In zijn praktijk in Rotterdam komen veel mensen met MS. Bij de test met de herbruikbare katheter zijn op dit moment ook drie andere ziekenhuizen betrokken.

Bronnen: MSweb, MSzien en amazingerasmusmc.nl/prijzenkast/uroloog-bertil-verkozen-tot-duurzame-zorgprofessional-2020/

http://www.erasmusmc.nl/

 

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Top initiatief, ik zit zelf ook met zo’n erg plastic elke week.
  Wat voor reinigingsvloestof gebruiken jullie?

  Mvg. Alexander Smit

 2. Beste heer Smit

  Bedankt voor uw vraag. We gebruiken een variant op de vloeistof van Milton 1:80 verdund.

  Vriendelijke groeten
  Bertil

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *