MS en lage urineweg aandoeningen

Ziekteverschijnselen aan de lagere urinewegen komen vaak voor bij MmMS en zijn van grote invloed op de kwaliteit van leven. Ongeveer 41,8% van de mensen met MS (MmMS) uit deze Italiaanse studie was onder behandeling voor een urologische aandoening en 81,5% van hen meldde een verbetering van de symptomen.

In deze studie worden prevalentie en kenmerken van urologische symptomen geëvalueerd in een cohort van MmMS.

Het onderzoek

MS en lage urineweg aandoeningenHet was een cross-sectioneel onderzoek*¹ dat in 2018 werd uitgevoerd bij MmMS. De prevalentie, de klinische kenmerken en de respons op symptomatische behandelingen van de betreffende aandoeningen werden geëvalueerd; daarnaast werd de relatie tussen de uitkomsten ervan en de klinische en demografische kenmerken onderzocht. Ook zijn gegevens van urodynamische studies verzameld.

In een cohort*² van 806 MmMS had 52,9% urologische symptomen. Aandrang kwam het meeste voor, namelijk bij 59,4%. MmMS die symptomen hadden, hadden meer last van handicaps, ervoeren een langere ziekteduur, hadden een hogere leeftijd bij het begin van de ziekte en een hogere gemiddelde leeftijd op het moment van evaluatie.

Urinewegaandoeningen kwamen vaker voor bij MmMS met een progressief ziekteverloop en bij vrouwen.

Conclusie

Aandoeningen aan de urinewegen komen veel voor bij mensen met MS. Een vroeg vastgesteld en correct beeld van de soorten symptomen is belangrijk. Daarnaast is een tijdige en doelgerichte therapeutische strategie essentieel om de levenskwaliteit te verbeteren en toekomstige complicaties te vermijden.

Bij transversaal (cross-sectioneel) onderzoek wordt ieder individu in een groep eenmaal en op hetzelfde tijdstip geobserveerd of gemeten.
Cohort: groep mensen met een gemeenschappelijke eigenschap, zoals leeftijd, geslacht of sociale groep.

Bron: Silvia Seddone, Monia Marturano, Riccardo Bientinesi, Matteo Lucchini, Pierfrancesco Bassi, Massimiliano Mirabella, Viviana Nociti Neurourol Urodyn. 2021 Jun 3

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34082481/

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Het psychologische effect van dit probleem is zeer groot. Bij hoogdringendheid wordt het zicht op de “verlossing” een bijkomende hindernis. De kracht om tijdig aan te komen verzwakt naarmate de wc in zicht komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.