Plassen lijkt simpel zolang het goed gaat, maar het is een complex proces. Als er door MS schade is ontstaan in het zenuwstelsel gaat het vaak niet meer goed. Iets eenvoudigs kan zich dan ontwikkelen tot een allesoverheersend probleem. Daarover ging het in deel 1. In dit deel de mogelijke oplossingen.

Door: Nel Achterhesblaas- en plasproblemen

Remedies en behandelingen

  • Bekkenbodemtraining bij een fysiotherapeut; door oefeningen kun je meer controle krijgen over de bekkenbodemspieren.
  • Een inlegkruisje of incontinentiemateriaal kan je vrijheid bieden.
  • Medicijnen. Deze zijn er in verschillende soorten:
    • Medicijnen die werken op de overactiviteit van de blaasspier, dus met name op plotselinge aandrang en vaak moeten plassen.
    • Medicijnen die de sluitspier van de blaas ontspannen bij het uitplassen.
    • Botoxbehandeling: de blaaswand wordt dan ingespoten met Botoxinjecties en lamgelegd, waardoor er minder aandrang is. Dit kan ertoe leiden dat je helemaal niet meer voelt dat je moet plassen; je moet dan elke dag op gezette tijden jezelf katheteriseren.

Katheters

Een katheter is een dun hol slangetje naar de blaas om die te legen. Dat is nodig als er na het plassen te veel urine achterblijft of als je niet zelf kan plassen. Katheters geven een grotere kans op urineweginfecties doordat er iets van buiten de blaas inkomt. Je kunt infecties proberen te voorkomen door – naast veel drinken- de urine zuurder te maken met extra vitamine C of cranberrysap. Je kunt ook een onderhoudsdosis antibioticum gebruiken.

Er zijn vier soorten katheters; wegwerpkatheters, verblijfskatheters, suprapubische katheters en condoomkatheters:

Wegwerpkatheter

Je brengt na het plassen zelf de katheter in de urinebuis in en laat de urine in het toilet lopen. Geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

Voor het inbrengen van de katheter heb je een goede handfunctie nodig en de plasbuis moet goed doorgankelijk zijn.

Zelfkatheterisatie is nodig bij onvolledig uitplassen of als je helemaal geen aandrang voelt. Dat kan door de MS komen, door het gebruik van blaasontspannende medicijnen of bij een gebotoxte blaas.

Voordelen zijn: je krijgt weer de regie over het plassen en het is makkelijk te leren.

Nadelen: een iets grotere kans op infectie. En bij immobiele mensen is het soms lastig uit te voeren, met name bij vrouwen.

Verblijfskatheter

Dit is een katheter die door de urinebuis naar de blaas gaat, en er dag en nacht in zit. De urine verzamelt zich in de blaas, en die kan met behulp van een kraantje aan de katheter worden geleegd. Je kunt het ook opvangen in een zakje op bv. je bovenbeen. Eens per ± 4 à 6 weken moet de katheter verwisseld worden.

Bij een korte overbruggingstijd kan een verblijfskatheter een goede oplossing zijn.

blaas en plasproblemenAls langetermijnoplossing wordt een verblijfskatheter liever niet toegepast, vanwege de kans op ‘schrompelblaas’, bacteriën in de urine, resistentie voor antibiotica, stenen in de blaas of nieren en een kleine kans op blaaskanker. De kans op deze problemen is naar schatting 40-60% in 10 jaar.

Bij seks kan een verblijfskatheter hinderlijk zijn, dat kan dan een reden zijn voor een suprapubische katheter.

Suprapubische katheter

Dit is ook een verblijfskatheter; een die via een gaatje in de buikwand de blaas in gaat, net boven het schaambeen. De urine verzamelt zich in de blaas, die met een kraantje aan de katheter geleegd kan worden. Je kunt de urine ook opvangen in een zakje.

Na 4 à 6 weken moet er een nieuwe katheter door het gaatje in je buikwand. Dit kan de thuiszorg doen.

Deze katheter wordt vooral toegepast bij mannen, want een gewone verblijfskatheter geeft vaak problemen in de lange en bochtige plasbuis. Bij vrouwen wordt hij toegepast als er lokale klachten zijn of als ze seksueel actief zijn.

De nadelen zijn min of meer hetzelfde als bij een gewone verblijfskatheter.

Condoomkatheter

Deze is alleen toepasbaar bij mannen. Hij gaat niet in plasbuis, maar wordt om penis heen gedaan. De urine verzamelt zich in een zakje dat je bijvoorbeeld op je bovenbeen kunt dragen.

Deze katheter wordt ingezet bij incontinentie, ‘urgency’klachten of mobiliteitsproblemen. De voorwaarde is dat er geen urineretentie mag voorkomen.

Er bestaan veel verschillende soorten condoomkatheters, het kan even duren voor je de juiste hebt gevonden.

Urostoma

Hierbij wordt er een nieuwe verbinding gemaakt vanaf de urineleiders naar een uitgang op de buik. Op de uitgang wordt een zakje geplakt waar de urine zich in verzamelt. De blaas functioneert dan niet meer als opslag.

Eventueel kan de blaas verwijderd worden, zodat die niet meer ontstoken kan raken. Een urostoma kan een goede langetermijnoplossing zijn.

Nadelen: Het is een grote operatie. En na de eventuele verwijdering van de blaas kan er een vermindering van seksuele prikkels zijn.

Wacht niet onnodig lang met het bespreken van je klachten. Je hoeft je er niet voor te schamen; veel mensen met MS hebben of krijgen plas- of blaasproblemen.

Je kunt terecht bij je huisarts, neuroloog, uroloog, revalidatiearts, of MS-verpleegkundige. Het is belangrijk dat de precieze oorzaak van de klachten wordt vastgesteld, dan kan de juiste behandeling gegeven worden.

Het kan je helpen om van tevoren een paar steekwoorden op te schrijven.

Deel 1 Blaas- en plasproblemen; In dit eerste deel lees je een beschrijving van de oorzaken, klachten en gevolgen.

Bij het samenstellen van deze tekst is gebruik gemaakt van informatie van de afdelingen neurologie en urologie van het VUmc.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *