Minder gevoel onder voeten verstoort balans

Het gevoel onder de voetzolen kan verstoord zijn bij mensen met MS. Nieuw onderzoek heeft nu laten zien dat dit niet alleen de balans tijdens staan verstoort, maar ook de aansturing van onderbeenspieren vertraagt. De balans corrigeren wordt daardoor ook moeilijker.

Het gevoel onder de voetzolen is erg belangrijk voor het houden van balans. Bij mensen met MS is al gebleken dat een verstoord gevoel onder de voeten zorgt voor een minder goede balans tijdens het stilstaan. Amerikaanse onderzoekers hebben nu gekeken naar het effect van een verstoord gevoel onder de voeten op de automatische reactie als de balans verstoord wordt en op de aansturing van de onderbeenspieren.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden 122 mensen met MS en 48 gezonde personen (gematcht op leeftijd) mee. Aan hen werd gevraagd om op een plateau te gaan staan, dat door beweging hun balans kon verstoren. De snelheid van aanspanning van een scheenbeenspier en een kuitspier (om de balans te corrigeren) werd gemeten. Door trillingen met variërende sterkte tegen de voetzolen te houden, konden de onderzoekers de mate van gevoel onder de voeten meten.

Zoals verwacht hadden mensen met MS gemiddeld een slechter gevoel onder hun voeten. Ook hadden zij een verlate reactie van de scheenbeen- en kuitspieren bij een balansverstoring. Het verstoorde gevoel onder de voeten had ook duidelijk een link met die latere spierreacties. Dit gold voor alle deelnemers, niet alleen voor de mensen met MS (al waren er bij de gezonde mensen niet zo veel mensen met een verstoord gevoel onder de voeten).

Conclusie

Mensen met MS hadden vaker een verstoord gevoel onder hun voetzolen dan gezonde mensen. Ook was de aansturing van hun onderbeenspieren vaker vertraagd, juist bij de mensen met een verstoord gevoel onder de voeten. Een verstoord gevoel onder de voeten levert dus niet alleen problemen op bij het staan, maar ook bij het corrigeren van de balans.

Bron: AS Monaghan, JM Huisinga, DS Peterson; USA Multiple Sclerosis and Related Disorders 2021 Oct 5 [Online ahead of print]

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34644600/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.