Specifieke balanstraining helpt bij MS

Noorse onderzoekers zagen dat een specifiek trainingsprogramma van 6 weken verbetering van balans en rompstabiliteit opleverde bij mensen met MS. Dit effect hield langdurig (in ieder geval de 30 weken die de studie duurde) aan.

Doel van deze studie

Het doel van deze studie was om de acute en langetermijn effecten van de 6-weken durende interventie “GroupCoreDIST” te vergelijken met de standaard fysiotherapeutische zorg voor balans en rompstabiliteit bij mensen met MS.

Twee groepen

Aan het onderzoek deden 80 mensen met MS uit 6 Noorse gemeenten mee, met een EDSS-score variërend van 1 tot 6.5. Zij werden willekeurig ingedeeld in de interventie- of de controlegroep.

De interventiegroep bestond uit kleine groepjes van 3 a 4 personen die samen 3 keer per week 60 minuten trainden. Deze groepen werden begeleid door 6 speciaal getrainde fysiotherapeuten. De controlegroep kreeg de gebruikelijke fysiotherapie behandeling.

Specifieke balans- en rompstabiliteitsoefeningen

De GroupCoreDIST-training hield in dat de fysiotherapeut uit 33 specifieke balans- en rompstabilteitsoefeningen geschikte oefeningen koos voor elke deelnemer. De oefeningen waren allemaal op 5 verschillende moeilijkheidsniveaus uit te voeren, zodat iedereen op zijn eigen niveau mee kon doen. Het waren bijvoorbeeld oefeningen als: een arm of been bewegen terwijl de romp stabiel blijft of met de rug een bal tegen de muur rollen.

Beoordelingen vonden plaats in een Noors ziekenhuis met behulp van 3 tests:

  • de Trunk Impairment Scale (een test die dynamische zitbalans en rompcontrole meet),
  • de Mini Balance Evaluation Systems Test (een test die balans tijdens staan en lopen meet tijdens 14 verschillende taken)
  • en de Patient Global Impression of Change-Balance Test (een test die meet hoe de deelnemers de verandering in balans zelf ervaren).

De beoordelaar wist niet welke deelnemers de GroupCoreDIST-interventie kregen en welke de standaard zorg.

Conclusie

De GroupCoreDIST-groep scoorde na 7, 18 en 30 weken significant beter op alle 3 de tests. De onderzoekers laten hiermee zien dat een deelname van 6 weken aan het GroupCoreDIST-programma de balans en rompstabiliteit verbeterde.

Dit effect was zowel op de korte als langere termijn meetbaar ten opzichte van mensen met MS die mobiel zijn en een standaard fysiotherapie behandeling krijgen.

Bron: Arntzen EC, Straume BK, Odeh F, Feys P, Zanaboni P, Normann B; Noorwegen
Physical Therapy 2019 Feb 4 [Epub ahead of print]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30722036

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *