Ga naar hoofdinhoud
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Problemen met evenwicht, balans en soms ook duizeligheid komen vaak voor bij MS. Deze coördinatieproblemen zijn vaak zeer hinderlijk, vooral omdat ze vaak gepaard gaan met een tremor (beven).

Welke problemen zijn er?

Duizeligheid en balansproblemen zijn een gebruikelijk symptoom bij MS. Net als andere symptomen kan het verschillen per persoon en per dag. Je bent wat wiebelig op de benen of je moet je voorzichtiger voortbewegen om je balans te houden. Daarnaast kun je het gevoel hebben uit balans te zijn of een licht gevoel in je hoofd hebben. Veel minder vaak wordt een gevoel ervaren van draaierigheid, dat je zelf draait of alles om je heen draait.

Wat is de oorzaak en wat zijn de gevolgen?

De klachten van balans en duizeligheid komen door beschadigingen in de hersenen, in het gebied dat de visuele en ruimtelijke informatie verwerkt, wat je nodig hebt voor een gevoel van balans.

Andere MS klachten kunnen ook balansproblemen beïnvloeden, zoals vermoeidheid, spasmen en spierstijfheid. Balans kan ook beïnvloed worden bij een verhoogde lichaamstemperatuur. Als je de oorzaak van de verhoging behandelt, dan nemen de klachten ook af. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een infectie.

Het is misschien niet je MS

Er zijn ook andere veel voorkomende oorzaken van evenwichtsproblemen waar iedereen last van kan hebben, of je nu MS hebt of niet. Deze omvatten positionele duizeligheid – een draaiend gevoel veroorzaakt door bepaalde hoofdbewegingen, bijwerkingen van medicijnen en binnenoorontsteking.
Al deze oorzaken zijn behandelbaar. De manier waarop verschilt echter, dus probeer te achterhalen wat de oorzaak is van jouw evenwichtsproblemen. Als je veranderingen in je balans of evenwicht opmerkt, neem dan contact op met je huisarts.

Deze Segway onder de rolstoelen is in ieder geval altijd goed in balans.

Welke behandelingen zijn er?

Meestal reageren deze symptomen op medicatie die je ook gebruikt bij reisziekte, zeeziekte en wagenziekte. Raadpleeg je behandelend arts als de duizeligheid te hinderlijk is of te lang blijft voortduren. In zware gevallen kan een kuur van corticosteroïden nodig zijn.

Wat kun je zelf doen?

Daarnaast kun je zelf oefeningen doen, eventueel met behulp van een fysiotherapeut, om je balans te verbeteren. Ook kun je een hulpmiddel gebruiken, zoals een stok, om je balans te bewaren. Tot slot kan het helpen als je tijdens het lopen je alleen daarop concentreert en er geen andere dingen naast doet.

Bronnen: www.nationalmssociety.org/ en www.mssociety.org.uk/

Foto en headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Back To Top