skip to Main Content

Klachten

Vermoeidheid (fatigue)

Een van de meest voorkomende klachten bij mensen met MS is moeheid. Niet zo maar een beetje moe. MS moeheid kan opeens optreden, is dikwijls veel ernstiger dan bij een gezond iemand en gaat minder snel over. De moeheid kan ook op en neer gaan. In deze rubriek vind je alle berichten over moeheid.

Pijn

PijnVoor pijn en pijnbestrijding was tot voor kort maar weinig aandacht in de gezondheidszorg. Pijn blijkt echter bij MS veel voor te komen. Hier volgt een overzicht van onze berichten over pijnproblemen bij MS en is er aandacht voor de beschikbare behandelingen.

Plassen en stoelgang

Plassen en stoelgangMS kan gepaard gaan met onvrijwillig verlies van urine (incontinentie) of met moeilijk uitplassen en soms met een combinatie van deze twee klachten. Bij MS komt ook regelmatig verstopping van de ontlasting voor. Het is dan zaak om in ieder geval het eetpatroon te veranderen, veel te drinken en zoveel mogelijk proberen te bewegen.

Denken, geheugen (cognitie) en depressie

Denken, geheugen en depressieTot een aantal jaren terug was er weinig erkenning voor  cognitieve veranderingen (cognitie is het ‘kennisvermogen’) die mensen met MS ervaren. Nu weten we dat laesies in de hersenen veranderingen in het geheugen, het denken, het oplossen van problemen, de stemming, de persoonlijkheid en andere geestelijke processen kunnen veroorzaken.

Oog- en gehoorproblemen

Oog- en gehoorproblemenMS begint vaak (20 tot 35 procent) met een oogzenuwontsteking (neuritis retrobulbaris) maar niet iedereen met een oogzenuwontsteking heeft MS. Mensen met zo’n ontsteking krijgen een donkere waas voor de ogen of zien vaag, soms ook gepaard met pijn rond het oog. Bij een klein aantal mensen met MS treedt doofheid op. Maar dat is  zelden een (eerste) symptoom van MS.

Spreken en slikken

Spreken en slikkenBij MS komen geregeld problemen voor met eten of drinken. Er zijn tal van spieren betrokken bij het slikken, die erg goed moeten samenwerken. Bij MS kan dit veranderen ten gevolge van o.a. spierzwakte of verminderde coördinatie van de spieren. Bij dysartrie (spraakproblemen) is er sprake van zwakke, vertraagde of  ongecoördineerde spieractiviteit in de mond, neus, keel, stembanden of luchtwegen.

Gevoelig voor temperatuur

Gevoelig voor temperatuurAls de temperatuur stijgt is dat voor veel mensen met MS geen pretje! Veel mensen met MS hebben tijdelijk meer last van de MS-symptomen bij warm weer. Een verhoogde temperatuur verstoort de mogelijkheid van een gedemyeliniseerde zenuw om elektrische signalen door te geven.

Seksualiteit

Seksuele problemen en oplossingenWe praten niet gemakkelijk over ons seksueel gedrag en onze seksuele gevoelens. Dat wordt nog moeilijker als er complicaties bijkomen van een ernstige en onvoorspelbare ziekte zoals MS. Welke seksuele problemen doen zich voor als mensen MS hebben en wat is er bekend over de oorzaken? Zijn er behandelingen mogelijk? Medicijnen?

Reuk en smaak

Reuk en smaakAls je multiple sclerose (MS) hebt en merkt dat het eten niet goed smaakt, ben je niet alleen. Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat veel mensen met MS veranderingen ervaren in de manier waarop voedsel smaakt en ruikt.

Spierzwakte of spasticiteit

Spierzwakte of spasticiteitMS begint vaak met spierzwakte of krachtverlies. Deze klacht komt veel voor, met name in de benen. De klachten beginnen met een moe gevoel in een heup of een zwaar been. Of iemand heeft moeite om een voet op te tillen…

Gevoelsstoornissen en pijn

Gevoelsstoornissen en pijnTintelingen, branderig, of juist een doof of koud gevoel. Soms merk je dat een lichte aanraking al pijn doet. Heb je een doof gevoel in je handen? Dan is het lastig om kleine dingen als een potlood vast te houden. En door gevoelsstoornissen aan je voeten kun je moeilijker lopen.

Back To Top