Ontstekingsactiviteit bij PPMS

PPMS wordt gekenmerkt door geleidelijke achteruitgang zonder schubs. Toch kan er opvlammende ontsteking in het centraal zenuwstelsel voorkomen. Spaans onderzoek toont aan dat dit zelfs in een kwart van hun onderzoeksgroep het geval is.

mc donald criteriaPrimair progressieve MS (PPMS) wordt volgens de McDonald 2010 criteria gedefinieerd door geleidelijke achteruitgang zonder schubs. Toch zijn er volgens nieuwe inzichten wel af en toe opvlammende ontstekingen in het centraal zenuwstelsel. Een nieuwe classificatie methode kijkt naar ontstekingsactiviteit en achteruitgang. Onderzoekers uit Spanje keken op deze manier naar het verloop van de ziekte bij mensen met PPMS.

Het onderzoek

De onderzoekers keken naar gegevens van 55 mensen met PPMS (volgens de 2010 McDonald criteria). Geen van hen had de afgelopen 6 maanden remmende medicatie gebruikt. Deze mensen werden een jaar lang gevolgd.

Na een jaar bleek dat een kwart van de mensen (11 personen) toch ontstekingsactiviteit in het centraal zenuwstelsel had gehad. Van hen waren 6 personen niet achteruitgegaan; 4 vertoonden wel achteruitgang (en van 1 persoon is de achteruitgang niet vastgesteld).

Verder vertoonden 14 mensen geen ontstekingsactiviteit en ook geen achteruitgang. Daarnaast hadden 11 mensen geen ontstekingsactiviteit vertoond, maar wel achteruitgang.

De scores op cognitieve functie bleven in het jaar gelijk of verhoogden. De fysieke impact van MS bleef gelijk en de psychologische impact ging significant naar beneden. Het aantal mensen dat depressieve symptomen vertoonde en het aantal mensen dat nog werkte bleef gelijk.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat een kwart van de mensen met PPMS toch ontstekingsactiviteit vertoont bij een follow-up van 1 jaar. Achteruitgang is geobserveerd bij een derde van de mensen, maar zonder significante verandering van cognitieve functie, fysieke impact van de ziekte, depressie en werkend vermogen.

Bron: Pérez-Miralles F, Prefasi D, Garcia-Merino A, Ara JR, Izquierdo G, Meca-Lallana V, Gascon-Gimenez F, Martinez-Gines ML, Ramio-Torrenta L, Costa-Frossard L, Fernandez O, Moreno-Garcia S, Medrano N, Maurino J, Casanova B; Spain Multiple Sclerosis and Related Disorders 2021 Feb 23 [Online ahead of print]

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33647591

Meer lezen?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Hallo,
    Ik heb zelf PPMS het is een herkenbaar verhaal wat ik lees, merk ook dat ik langzaam achteruit gaat en ook gelukkig niet te snel.
    Wil graag hierover op de hoogte gehouden worden
    Mvgr.
    William Veugelers

  2. Geen ontstekingsactiviteit en wel achteruitgang, terwijl één van de criteria om Ocrevus te mogen gebruiken is dat er ontstekingsactiviteit te zien is. Hoe kan deze groep PPMS patiënten toch in aanmerking komen voor Ocrevus? Deze mensen hebben al zo weinig opties voor behandeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.