Zo werkt een MRI-scanner

Ook al is een MRI-scan niet pijnlijk of schadelijk, het ondergaan van een MRI-scan is niet fijn. Het is lawaaierig, krap en je moet lang stilliggen. Bram Platel van stichting MS in Beeld gaat hier in een video verder op in. Hij denkt dat wanneer je begrijpt wat er in de scanner gebeurt, je niet tegen je volgende MRI-onderzoek hoeft op te zien. Misschien kijk je er zelfs gefascineerd naar uit?

Door: Jim van Staden

Voor het stellen van de diagnose multiple sclerose (MS) wordt onder meer gebruik gemaakt van MRI. Deze afkorting staat voor Magnetic Resonance Imaging.

Met behulp van een krachtig magnetisch veld worden beelden gevormd van het lichaam. Dat kunnen beelden van het centrale zenuwstelsel zijn, van je hersenen en het ruggenmerg. Omdat verschillende weefsels op verschillende manieren reageren op het sterke magnetisch veld van de MRI-scanner, worden de door MS veroorzaakte ontstekingen en littekenweefsels duidelijk zichtbaar.

Nadat de diagnose MS, met behulp van een MRI-scan is gesteld, kan het om meerdere redenen zinvol zijn om een MRI scan regelmatig te herhalen. De voornaamste reden is dat de MRI scan een beeld geeft van hoe vaak ontstekingen optreden. Met name op de MRI-scan van de hersenen kan je behandelend neuroloog zien of afwijkingen zichtbaar zijn, die je soms zelf niet eens hoeft te hebben gemerkt of gevoeld. De MRI scan geeft dan informatie over hoe actief de ziekte is. Deze informatie kan belangrijk zijn bij het maken van beslissingen over starten, vervolgen en veranderen van je medicatie.

Bekijk hieronder de video van Bram Platel. Hij legt je duidelijk uit wat er gebeurt als je een MRI-scan ondergaat.

Je kunt ook deze informatie over MS en MRI Onderzoek  lezen van MS Zorg Nederland.

 

Deze berichten vind je misschien ook interessant…

 

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Bedankt voor de info over MRI scan. Vandaag heb ik dit zelf meegemaakt, is heel bijzonder. Had eigenlijk jullie uitleg van te voren willen horen, maar achteraf is ook okay. Met hartelijke groet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.