De toevoeging van gegevens van een MRI aan klinische gegevens verbetert de voorspelbaarheid van invaliditeit bij mensen met MS. Je kunt dus aannemen dat er een verband bestaat tussen invaliditeit en de mate waarin zenuwweefsel beschadigd is.

De mate waarin invaliditeit bij MS verergert hangt samen met veranderingen in het zenuwweefsel die je kunt zien op MRI-beelden.

Amsterdamse onderzoekers bestudeerden of het toevoegen van MRI parameters aan een model met alleen klinische gegevens de voorspelbaarheid van verergering kan verbeteren. Zij bekeken de gegevens van 89 mensen, waaronder 55 vrouwen, toen die pas de diagnose MS hadden gekregen. Zij deden da  t opnieuw ruim twee jaar later.

Zij noteerden het type MS en de mate van invaliditeit, gemeten volgens de EDSS-schaal. Zij bepaalden verder met een MRI het hersenvolume en de verandering daarvan. Ook telden zij daarop het aantal laesies en het aantal afwijkingen in het ruggenmerg.

Zij keken bij wie de EDSS-score bij het tweede onderzoek met tenminste één punt was toegenomen. De verandering van het hersenvolume en het aantal laesies was aanzienlijk groter bij deze groep dan bij de mensen waar de EDSS-score minder dan één punt was verhoogd.

Als je een voorspelling doet op grond van klinische gegevens verbetert toevoegen van de MRI-gegevens dus de betrouwbaarheid van een voorspelling van invaliditeit.

Bron: Minneboo A, Jasperse B, Barkhof F, Uitdehaag BM, Knol DL, de Groot V, Polman CH, Castelijns JA. – VU University Medical Center,Amsterdam, Netherlands.
Journal of Neurology, Neurosurgury and Psychiatry. 2007 Dec 12 [Epub ahead of print]

Samenvatting

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *