Met betere MRI beter zicht op MS

Al is MS goed aan te tonen met een MRI-scan, met bepaalde technieken is het zicht op de ontstekingshaarden in de buitenste laag van de hersenen, nog aanzienlijk te verbeteren.

ZMRIo constateert de onderzoeker Piet Bouman van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, waaraan ook het MS-centrum Amsterdam is verbonden. Hij heeft zijn bevindingen gepubliceerd in het gerenommeerde Engelstalige tijdschrift Brain.

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging (MRI) en is een techniek om met behulp van een magnetisch veld en radiogolven, zogeheten pulsen, afwijkingen ín het lichaam zichtbaar te maken.

De buitenste laag van de hersenen is de cortex. De ontstekingshaarden heten ook wel laesies en bij eerder onderzoek is gebleken dat die van de cortex een rol spelen in het ziekteverloop van MS en de ernst van de klachten. Deze laesies zijn echter heel moeilijk in beeld te brengen.

Bouman is er met enkele collega’s in geslaagd, met een andere dan de gewoonlijke volgorde van de reeks van pulsen, de zogeheten sequentie, een beter beeld te krijgen van die MS-laesies in de cortex.

Bij dit onderzoek heeft hij met zowel de gebruikelijke als de nieuwe MRI-sequenties gekeken naar de cortex van 23 overledenen die een progressieve vorm van MS hadden. De resultaten heeft hij vervolgens vergeleken met wat, na het uitnemen van de hersenen zelf, onder de microscoop te zien was. Daaruit bleek dat met de gebruikelijke sequenties 5 tot 10% van de laesies in de cortex zichtbaar wordt, met de nieuwe sequenties ongeveer 25%. Nog verre van ideaal en dus gaat hij zoeken naar mogelijkheden die betrouwbaarheid te verbeteren.

Beschikbaarheid

Overigens is het moeilijk om bij MRI-apparatuur nieuwe sequenties toe te passen. Lang niet elk ziekenhuis heeft hier de mogelijkheid voor. Omdat door de betere techniek meer te zeggen zou kunnen zijn over de ziekteontwikkeling bij MS, gaat Bouman in zijn vervolgonderzoek ook zoeken naar mogelijkheden deze nieuwe MRI-sequenties breder beschikbaar te krijgen.

Wie wil weten hoe het werkt met MRI en sequenties kan terecht bij de Stichting MS in Beeld van de bekende biomedisch technoloog en MS-patiënt dr. ir. Bram Platel: youtu.be/7u6Ts0P-r6s?t=1250 .

Bronnen: Piet Bouman, Bram Platel, redactie MSweb en:

https://academic.oup.com/brain/advance-article/doi/10.1093/brain/awaa233/5895168

https://www.vumc.nl/nieuws/nieuwsdetail/ms-laesies-in-de-buitenste-laag-van-de-hersenen-zichtbaar.htm

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32889535/

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.