CT-scan versus MRI-scan

CT-scanners en MRI-scanners zijn medische apparaten die worden gebruikt om gedetailleerde beelden van inwendige lichaamsdelen te maken. Artsen vragen beeldvormende onderzoeken zoals CT of MRI aan omdat deze informatie opleveren voor het stellen van de diagnose.

Toepassing en methodiek

CT en MRI hebben dezelfde toepassingen. Zij produceren met behulp van een computer nauwkeurige beelden van wat zich in het lichaam afspeelt. Deze worden geanalyseerd en gebruikt bij het stellen van de diagnose.

Verschillen CT-scan en MRI-scan

  • Een CT scan werkt met radioactieve straling, een MRI-scan met sterke magnetische velden en radiogolven.
  • CT-scans worden vaker aangevraagd en zijn goedkoper dan MRI-scans, waarvan de beelden gedetailleerder zijn.
  • CT-scans worden aangevraagd bij tumoren, botbreuken, inwendige bloedingen, ontwikkeling van kanker en reactie op de behandeling. MRI wordt aangevraagd bij klachten van botten, organen en gewrichten.
  • De CT-scanner maakt vanuit verschillende invalshoeken röntgenbeelden van lichaamsdelen. Het apparaat maakt relatief weinig lawaai. MRI-scanners zijn zeer luidruchtig. Oordopjes of hoofdtelefoon kunnen dan uitkomst bieden.
  • Een CT-scan is schadelijk vanwege het gebruik van ioniserende straling. Deze kan biologische weefsels aantasten. Dit geldt niet voor MRI. Bij zwangere vrouwen wordt gekozen voor MRI.
  • MRI-scanners werken met sterke magnetische velden. Dragen van metalen voorwerpen (pearcings) is niet toegestaan. Je moet vermelden of je medische implantaten (insulinepomp, pacemaker, geïmplanteerd hoortoestel) hebt. Dit hoeft niet bij CT.
  • Bij een CT-scan wordt de scannertafel waarop de patiënt ligt niet door een lange tunnel geschoven. Bij de MRI-scan gebeurt dit wel. Voor iemand met claustrofobie is dit moeilijk verdraagbaar. Dan is een open scanner een optie.
  • CT wordt meestal gebruikt voor beelden van organen en schedelfracturen, MRI voor gedetailleerde beelden van zachte lichaamsweefsels, ligamenten, hernia’s.

Bij CT en MRI wordt soms contrastkleurstof toegediend om de beelden scherper te maken. Hierop kunnen patiënten verkeerd reageren.

Zowel bij CT als bij MRI moet de patiënt stil op de scannertafel liggen. De laborant beeldvormende technieken die het apparaat bedient, verlaat wel de ruimte, maar blijft vlakbij.

Scankeuze

Keuze van de juiste scan is afhankelijk van een aantal factoren

  • medische redenen
  • mate van precisie die is vereist
  • of eventueel sprake is van zwangerschap
  • of iemand klachten heeft van claustrofobie

Samenvattend

CT- /MRI-scans zijn bedoeld voor nauwkeurige weergave van inwendige lichaamsdelen.

CT-scans worden gebruikt voor bredere gebieden, MRI biedt een beter totaalbeeld van het te onderzoeken weefsel. Beide methoden hebben risico’s maar worden door artsen als relatief veilig gezien.

Bron: www.medicalnewstoday.com

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.