
Wanneer kom je in aanmerking voor een MRI-scan? Dat gebeurt wanneer een neuroloog heeft vastgesteld dat problemen in het centraal zenuwstelsel de oorzaak van je klachten zijn. Er kan dan een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging scan) gemaakt worden. Deze scan toont afwijkingen in het centraal zenuwstelsel (laesies) duidelijk aan. Daardoor kan de arts sneller de diagnose stellen. Daarnaast kan de MRI gebruikt worden om het verloop van de ziekte te volgen.
MRI apparaat
Een MRI-apparaat bestaat uit een soort tunnel of buis waar je ingeschoven wordt. Dan maakt het apparaat opnamen met behulp van radiogolven en magnetische velden. Dit is een van de verschillen met een CT-scan. Die maakt gebruik van (schadelijke) radioactieve stralen. De opnamen, die een MRI-scan van de hersenen en het ruggenmerg maakt, zijn heel gedetailleerd.
Voor het gebruik van MRI bij (verdenking van) MS zijn er richtlijnen. Zo kunnen vanwege de magnetische velden pacemakers en andere elektronische implantaten ontregeld raken. In zo’n geval is een MRI onderzoek niet mogelijk. Bij mensen met metalen implantaten kan het onderzoek niet of maar beperkt plaatsvinden.

Foto en headerfoto: Martin de Bouter
Het onderzoek met een MRI-scan is niet erg belastend. Het apparaat maakt alleen flink kabaal als je er in ligt. Wie dat wil, kan muziek laten spelen tijdens het maken van de scan. Dit dempt het lawaai enigszins. Je moet erg stil liggen om te zorgen dat de afbeelding scherp is en je krijgt een knop in je hand waar je op kan drukken als er iets is. Door de kleine ruimte, waar je in ligt, hebben sommige mensen last van claustrofobie of tunnelvrees. Zwangere vrouwen krijgen alleen een MRI als het absoluut nodig is. Er wordt gewerkt aan plannen om de MRI sneller en comfortabeler te maken.
Afwijkende plekjes
Op de MRI zijn afwijkende plekjes te zien in de hersenen en het ruggenmerg. Normaal geldt: Hoe meer plekjes, hoe ernstiger de ziekte. Maar de afwijkingen op de MRI hoeven niet altijd overeen te komen met de ernst van de ziekte. En vaak is aan de hand van de scan ook niet te voorspellen hoe de ziekte gaat verlopen. Ook is bij een zeer klein deel van de mensen met MS nog geen afwijking op de MRI te zien.

Toch is een MRI-scan een belangrijke aanvulling op het onderzoek naar MS. Wetenschappers werken continu aan het aanpassen van de apparatuur en de metingen, waardoor de kwaliteit van de gegevens verbetert. Een van de ontwikkelingen is het onderzoek naar het gebruik van contrastvloeistof, om extra gegevens te krijgen.