Typering MS aan herziening toe

Recent onderzoek naar de effecten van het medicijn Ocrevus bij MS (werkzame stof Ocrelizumab) zou wel eens kunnen leiden tot een herziening van de typering van de diverse MS-vormen.  De onderzoekers ontdekten dat sommige vormen van invaliditeit bij mensen met de Relapsing Remitting-vorm van multiple sclerose ( RRMS ) niet zomaar zijn toe te schrijven aan een plotselinge verergering, een schub, maar juist aan een continue achteruitgang.

Tijdens de remitting fase van RRMS bleek soms sprake te zijn van progressieve achteruitgang. En ook dat de invaliditeit voor het grootste deel toe te schrijven is aan die progressiviteit en niet aan aparte schubs. Met deze constatering komt het onderscheid tussen de diverse vormen van MS enigszins op losse schroeven te staan.

Het onderzoek is uitgevoerd door een internationale groep onderzoekers onder wie de vooraanstaande Britse MS-neuroloog prof. Gavin Giovannoni en zijn collega prof. Ludwig Kappos van de Universiteitskliniek van het Zwitserse Basel.

RRMS  gaat voor veel mensen met MS op een gegeven moment over in Secundair Progressieve Multiple Sclerose ( SPMS ). Ze hebben dan nauwelijks of geen schubs (relapses) en herstelperiodes (remitting) meer. Voor RRMS zijn diverse ziekte-remmende medicijnen op de markt, voor de progressieve vorm vrijwel geen. Zeker in de overgangsperiode rijst de vraag in welke fase de patiënt zich bevindt. Dat is namelijk niet altijd even duidelijk, zeker omdat er in de SP-fase ook schubs kunnen voorkomen. Ook is het de vraag of het gebruik van ziekte-vertragende medicijnen wel zinvol is, aangezien veel van die medicijnen niet werken in de SP-fase.

RRMS of SPMS

RRMS kenmerkt zich door een plotselinge opflakkering van de ziekte, gepaard gaande met schubs, waarna zich vrijwel volledig herstel voordoet. De progressieve vorm vertoont geen schubs maar een geleidelijke verergering en vermeerdering van de symptomen. De ziekte kan al vanaf het begin progressief zijn en wordt dan Primair Progressieve Multiple Sclerose ( PPMS ) genoemd. Maar de progressieve vorm kan ook volgen op de Relapsing Remitting vorm. Dan is sprake van Secundair Progressieve Multiple Sclerose ( SPMS ).

De onderzoeksgroep wilde weten in welke mate algehele invaliditeit van mensen met MS is toe te schrijven aan plotselinge verergering of juist aan continue achteruitgang.  Ze gebruikten hiervoor de gegevens van twee bestaande onderzoeken naar het medicijn Ocrevus  in de klinische onderzoeksfase en vergeleken die gegevens. Bovendien werd gekeken naar het verschil tussen Ocrevus in vergelijking met Rebif (Interferon β). Ocrevus bleek beter te werken dan Rebif. En scoorde, als het gaat om het voorkomen van invaliditeit met 88%, tien procent hoger dan Rebif (78%).

Ocrevus bleek invaliditeit beter te voorkomen dan Rebif als het gaat om invaliditeit die niet schubgerelateerd is. Op basis van het onderzoek mag Ocrevus nu ook voorgeschreven worden voor actieve SP en RR. Ander onderzoek heeft ervoor gezorgd dat Ocrevus ook is toegelaten voor PP MS.

Herdefinitie nodig

Het onderscheid tussen PPMS en RRMS is dus blijkbaar niet zwart-wit. Het lijkt er eerder op dat beide vormen parallel lopen. De definitie van de MS-vormen zal daarom mogelijk moeten worden aangepast.

Wordt dus zeker vervolgd.

Bekijk ook dit informatieve filmpje van Bram Platel! Bram bespreekt de standaard termen RRMS, SPMS en PPMS, wat betekenen ze en waar komen ze eigenlijk vandaag. Daarnaast legt hij het verloop van MS fantastisch uit.

Bronnen: multiplesclerosisnewstoday.com en “Contribution of Relapse-Independent Progression vs Relapse-Associated Worsening to Overall Confirmed Disability Accumulation in Typical Relapsing Multiple Sclerosis in a Pooled Analysis of 2 Randomized Clinical Trials”, gepubliceerd in het tijdschrift JAMA

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Dank je wel voor de duidelijke uitleg, die ook heel goed gevisualiseerd werd door het filmpje van het lekkende zwembad. Er is me heel veel duidelijk geworden.

  2. Fantastische uitleg, ben met mijn MS bezig een plek te geven maar deze uitleg maakt mij duidelijk dat het inderdaad heel moeilijk is te begrijpen wat je hebt en vaak de losse elementen niet kunt plaatsen. Door je uitleg heb het complexe beeld beter leren begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.