Ogenschijnlijk milder ziekteverloop MS

Het ziekteverloop van MS lijkt milder te zijn geworden vanaf de eerste tekenen van demyelinisatie tot en met het progressieve verloop als gevolg van een complex samenspel van verschillende factoren.

Diagnose en verloop MSIn het afgelopen decennium zijn er veranderingen te zien in het spectrum van het ziekteverloop van multiple sclerose.

Diverse factoren

Waarschijnlijk vloeit dit voort uit een wisselwerking van diverse factoren. Hieronder vallen veranderingen in de diagnostische criteria, veranderingen in de epidemiologie van MS, invloed van een vroege en doelmatige ziekte modificerende behandeling en verbeterde algemene gezondheidstoestand van de bevolking.

Er wordt gesuggereerd om te kijken naar incidentele bevindingen van demyeliniserende laesies in een MRI – scan bij mensen die niet bekend zijn met klinische symptomen die op neurologische dysfunctie wijzen, het zogenaamd radiological isolated syndrome ( RIS ), als de beginfase van MS.

CIS

Hedendaagse diagnostische criteria hebben de diagnose MS bij veel mensen al bij de eerste klinische demyeliniserende terugval, clinically isolated syndrome (CIS), mogelijk gemaakt. De resterende mensen met CIS hebben een meer goedaardige prognose.

RRMS

Voor mensen met relapsing remitting MS (RRMS) is de prognose gunstiger geworden. Afgenomen ziekteactiviteit bij deze groep kan gedeeltelijk toegeschreven worden aan effectievere nieuwe ziekte modificerende behandelingen.

Deze afname zien we echter ook terug bij mensen die in klinische onderzoeken met placebo behandeld worden. Verschillende factoren kunnen dit verklaren:

  • verandering in de diagnosecriteria
  • duidelijkere inclusiecriteria
  • het uitsluiten van hoog-risicopatiënten, bijvoorbeeld mensen met 2 of meer aandoeningen
  • striktere definities van schubs
  • striktere definities van verergering van de ziekte

Echter, deze factoren maken het ziekteverloop bij mensen met MS die behandeld worden met ziekte modificerende middelen gunstiger. Bovendien kan verandering van het therapeutische doel van een stabiel ziekteverloop op zich (geen aanwijzingen van ziekteactiviteit = geen schubs, geen ziekteverergering en geen MRI-activiteit) het verloop bij RRMS al veranderen.

RRMS naar SPMS

Door de effectiviteit van ziekte modificerende medicatie komt de overgang van RRMS naar SPMS minder vaak voor.

PPMS

Het concept van progressieve MS ontwikkelt zich vanuit twee zeer kenmerkende categorieën (PPMS en SPMS) tot één homogene categorie. Deze kan dan opgesplitst worden in de categorie actief of de categorie inactief. Bovendien kan een toenemende tendens om progressieve MS met ziekte modificerende therapieën te behandelen eraan hebben bijgedragen het verloop bij progressieve MS te veranderen.

Conclusie

De conclusie is dat gedurende het laatste decennium het hele verloop van MS vanaf de eerste tekenen van demyelinisatie, CIS, tot en met het progressieve verloop milder lijkt te zijn als gevolg van een complex samenspel van verschillende factoren.

Bron: Sorensen PS, Sellebjerg F, Hartung HP, Montalban X, Comi G, Tintoré M. Brain. 2020 Jul 24:awaa145. doi: 10.1093/brain/awaa145. Online ahead of print. PMID: 32710096
Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32710096/

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

/wat-is-ms/diagnose/alles-over-de-mri-scan/werking-mri-scanner/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *