Kan de diagnose MS gesteld worden zonder een neuromyelitis optica spectrum ziekte (NMOSD) uit te sluiten?

Ondanks dat de symptomen, de klinische presentatie en/of de afwijkingen op MRI in sommige patiënten typisch zijn voor multipele sclerose, kan toch niet altijd goed onderscheid worden gemaakt met neuromyelitis optica spectrum ziekten (NMOSD).

Aangezien dit een kleine studie betreft, zal het onderzoek in een grotere groep patiënten opnieuw moeten worden getest. Echter, als daaruit dezelfde resultaten naar voren komen, wordt aanbevolen om altijd eerst NMOSD uit te sluiten voor een MS diagnose te stellen, ook als de klinische en MRI bevindingen naar MS wijzen.

Overlapping

De symptomen van MS en NMOSD kunnen overlappen. Er zijn bloedtesten aanwezig voor het vinden van antistoffen die bij NMOSD passen (aquaporine-4 en MOG antistoffen). Om de definitieve diagnose MS te stellen, wordt in de huidige praktijk screening op deze antistoffen wel aanbevolen, maar is het niet verplicht.

Gewijzigde diagnose

In deze studie zijn totaal 319.994 mensen met MS of NMOSD geïdentificeerd vanuit een gezondheidszorg database in Amerika. De medische diagnose codes in deze gezondheidszorg database (ICD-codes) zijn doorgenomen.

Op basis hiervan is vastgesteld dat een eerder gestelde MS diagnose in totaal 2001 (0.62%) patiënten is gewijzigd naar NMOSD. Vervolgens is ook gekeken naar de individuele patiëntgegevens in het ziekenhuis systeem. Daaruit zijn vervolgens nog 4 van de 54 (7.4%) NMOSD patiënten gevonden die eerder waren gediagnosticeerd met MS.

Bron: Avasarala J, Pettigrew C, Sutton P, Guduru Z, Gurwell J, Sokola BS, Mullins S.
Department of Neurology, University of Kentucky Medical Center, Kentucky Neuroscience Center; Specialty Pharmacy and Infusion Services, University of Kentucky, Lexington, KY USA. Mult Scler Relat Disord, 40, 101949, 2020 Jan 15

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31986427

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *