Restschade aan gezichtsvermogen na NMOSD hangt samen met leeftijd

Neuromyelitis optica spectrum ziekten (NMOSD) zijn ziekten die gelijkenissen met MS vertonen, bijvoorbeeld het optreden van oogzenuwontstekingen. De leeftijd waarop men een NMOSD krijgt, is een indicator voor de mate waarin men visuele beperkingen als gevolg hiervan kan krijgen. Hoe jonger men is des te ernstiger de restschade kan zijn.

Achtergrond

Bij mensen met NMOSD ontstaat vaak ernstige restschade aan het gezichtsvermogen (SRVL, severe residual visual loss). Het is belangrijk om mensen met een hoog risico op restschade zo vroeg mogelijk te identificeren om te voorkomen dat de handicap verergert.

Het onderzoek

Bij een grote groep mensen met NMOSD bepalen welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van ernstige restschade aan het gezichtsvermogen. Per oog werden punten gegeven voor het gezichtsvermogen: 0 punten bij een zicht van 20/40* of beter, 1 punt bij 20/40 tot 20/99, 2 punten bij 20/100-20/200 en 3 punten als het zicht slechter was dan 20/200. De restschade werd bepaald door het optellen van de punten van het beste en het slechtste oog. De gegevens van de deelnemers bij de laatste meting van het gezichtsvermogen (VA, visual acuity) zijn achteraf verzameld.

Voor dit onderzoek zijn de gegevens van 106 deelnemers gebruikt. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 35,8 jaar (+/- 16,5 jaar). Mensen met ernstige restschade waren jonger (gemiddeld 26,7 jaar in plaats van 38 jaar) vergeleken met de mensen zonder restschade.

Mensen die voor hun 21e NMOSD kregen, hadden een grotere kans op restschade, blindheid, oogontsteking aan twee ogen, terugkerende oogontstekingen en kregen vaker medicijnen voorgeschreven dan mensen die na hun 21e NMSOD kregen. Na een correctie voor ras, geslacht en duur van de ziekte was de kans op ernstige restschade 4,68 maal hoger bij mensen die voor hun 21e last van NMSOD kregen.

Conclusie

De leeftijd waarop men NMOSD krijgt, is een indicator voor het optreden van ernstige restschade, onafhankelijk van de duur van de ziekte. Bij de behandeling van deze groep moet het gebruik van sterk werkzame medicijnen overwogen worden.

*Amerikaanse maten voor zicht: Het bovenste getal verwijst naar de afstand waarop de kaart wordt bekeken (20 voet of 6 meter) en het onderste getal verwijst naar de afstand waarbij een persoon met perfect zicht een letter duidelijk kan zien. Dus als iemand 20/40 (of 6/12) visie heeft, dan kan diegene iets zien van een afstand van 6 meter, dat een persoon met perfecte visie kan zien van een afstand van 12 meter

Bron: Gabrielle Macaron, Jean Khoury, James Bena, Meagan Seay, Robert A Bermel, Jeffrey A Cohen, Mary R Rense; Mellen Center for Multiple Sclerosis Treatment and Research, Neurological Institute, Cleveland Clinic, Cleveland, OH, USA/Faculté de médecine, Université Saint Joseph de Beyrouth, Beirut, Lebanon; Department of Neurology, Hôtel Dieu de France Hospital, Beirut, Lebanon; Department of Quantitative Health Sciences, Cleveland Clinic, Cleveland, OH, USA.; Moran Eye Center, University of Utah, Salt Lake City, UT, USA.
Mult Scler.2021 Jan 6

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33403943/

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.