
De hersenen hebben een effectieve immunologische afweer die anders is georganiseerd dan in andere organen en een belangrijke rol speelt bij neurologische en psychiatrische ziektebeelden. Het bestuderen van deze immunologische afweer in menselijke hersenmateriaal is van cruciaal belang om diagnoses en behandelingen van neurologische ziektebeelden zoals multiple sclerose te verbeteren.
Dit zei dr. Inge Huitinga op 3 oktober in de inaugurale rede waarmee zij haar benoeming als bijzonder hoogleraar ‘neuroimmunologie in het bijzonder de pathologie van multiple sclerose’ aan de Universiteit van Amsterdam aanvaardde.
Afweer
In haar oratie stelde Huitinga dat tot voor kort de hersenen werden gezien als een orgaan met weinig afweer. Maar de laatste decennia wordt het duidelijk dat de hersenen zich wel degelijk verweren tegen virussen en andere indringers en hoe deze afweer in de hersenen is georganiseerd.
Het doel van de leerstoel is om de interactie tussen afweercellen, zenuwcellen en gliacellenGliacellen of gliale cellen, de niet zenuwcellen in het centrale zenuwstelsel. Astrocyten, microglia en oligodendrocyten zijn gliacellen. Meer... (cellen die het hersenweefsel ondersteunen door te zorgen voor stevigheid en aanmaak van myelineVetachtige, witte stof die in de vorm van de zogenaamde myelineschede de zenuwvezels isolerend omhult. De myeline draagt bij tot een efficiënte zenuwgeleiding; bij myelinebeschadiging, zoals bij MS, loopt de zenuwgeleiding mank of is ze zelfs afwezig. Dit kan leiden tot diverse symptomen. Meer...) te bestuderen in gezonde hersenen en hersenen van patiënten met MS, waar de afweer chronisch actief is geraakt.
Bij MS ontstaan ontstekingen die leiden tot afbraak van de isolerende laag, de myeline, rond zenuwuitlopers in de hersenen. Hierdoor geleiden zenuwcellen elektrische prikkels slechter en kunnen mensen met MS neurologische problemen krijgen zoals verlammingen, problemen met praten, zien en denken.
Virus
De oorzaak van MS is onbekend. De onderzoeksgroep van Inge Huitinga heeft aanwijzingen dat een virus een rol speelt en gaat deze aanwijzingen de komende drie jaar met steun van de Stichting MS Research verder onderzoeken.
Daarbij heeft de onderzoeksgroep gevonden dat in de latere progressieve fase van MS de ontstekingen doorsluimeren en dat een hersen-specifieke populatie van afweercellen – CD8-positieve residente memory T-cellen genaamd – verantwoordelijk lijken te zijn voor deze sluimerende ontstekingen. Deze ontdekking biedt perspectief voor de ontwikkelingen van therapieën, inclusief voor de chronisch progressieve vorm van MS waarvoor momenteel nog geen oplossing is.
*) In het decembernummer van ons online magazine MSzien gaan we nader op deze materie in via een uitgebreid interview met prof. Huitinga. Inge Huitinga is voor MSweb geen onbekende, al eerder figureerde zij in de serie MS-onderzoek in Nederland in MSzien.
Misschien vind je deze berichten ook interessant…
- Inge Huitinga en T-cel-commando’s
- Meer berichten over de hersenen
- Het Corona-virus en MS
Dit bericht heeft 0 reacties