Veel meer vrouwen met MS dan mannen

Het lijkt erop dat er veel meer vrouwen met MS zijn dan mannen. Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen dat het aantal vrouwen met MS niet tweemaal maar wel driemaal hoger is dan het aantal mannen met MS. Zo blijkt uit publicaties in zowel West Europa als de Verenigde Staten.

Door: Raymond Timmermans

Veel meer vrouwen met MS dan mannen
Veel meer vrouwen met MS dan mannen

Tot nog toe is de Internationale MS-federatie MSIF ervan uitgegaan dat de verhouding tussen mannen en vrouwen met MS wereldwijd ongeveer 1:2 is. Maar volgens de laatste cijfers van de Amerikaanse National Multiple Sclerose Society (NMSS) hebben op dit moment zeker drie keer zoveel vrouwen MS als mannen, en in sommige delen van het land en leeftijdsgroepen zelfs vier keer zoveel. “Wat suggereert dat hormonen ook een belangrijke rol kunnen spelen bij het bepalen van de gevoeligheid voor MS”, zo meldt de website van de NMSS.

Naar de verhouding 1:3 gaat het ook in Denemarken en Zwitserland. Zo meldt het februarinummer van het blad Forte, het magazine van de Zwitserse MS-vereniging. De laatste meting in Zwitserland wijst uit dat van alle mensen met MS 27% man is en 73% vrouw.

Bovendien is er sowieso sprake van een geleidelijke toename van het totale aantal met MS geregistreerde mensen en naar verhouding meer bij vrouwen, zo merkt Forte op. Het blad schrijft dit mede toe aan de bevolkingsgroei, de stijgende levensverwachting bij mensen met MS, maar zeker ook aan de verbetering van de diagnosecriteria. “Daardoor worden tegenwoordig mensen met MS gediagnosticeerd die vroeger niet als zodanig werden herkend”.

MS Atlas

Tot halverwege de vorige eeuw was het uitgangspunt dat er net zoveel mannen als vrouwen waren met MS. Maar in de gezaghebbende MS Atlas 2013 – een gezamenlijk project van de Internationale MS Federatie (MSIF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organisation; WHO) – werd aangegeven dat de man-vrouw-verhouding onder de MS-patiënten in West-Europa 1:2 is en ook toen al voor de Verenigde Staten en Canada 1:3.

Groot-Brittannië

Die ontwikkeling lijkt zich voort te zetten. Ook de Britse MS Society meldt namelijk dat MS bijna drie keer zoveel voorkomt bij vrouwen als bij mannen. Op dit moment blijkt dat van alle MS-patiënten in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 72% vrouw is.

Public Health England (PHE) – een onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid in Groot-Brittannië – publiceerde in februari 2020 dat in Engeland sprake is van zeker tweeënhalf maal zoveel vrouwen met MS als mannen. In de leeftijdsgroep 50-59 jaar zijn het er meer dan driemaal zoveel.
niet twéé keer zoveel vrouwen met MS zijn als mannen, maar bijna drie keer.
Die trend is er ook in Scandinavië. In Finland is nu 71,5% van alle mensen in het MS-register vrouw. In IJsland ligt de laatste melding rond de 73%.

Nederland

MS Vereniging Nederland onderzoekt op dit moment of voor ons land vergelijkbare conclusies te trekken zijn. Zo blijkt uit recente cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) dat in Nederland van elke 1000 MS-patiënten 29,3% man is en 70,7% vrouw, dus ook een verhouding die richting 1:3 gaat.

Eerste publicatie: MSzien 2020-01

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik ben 49,5 jaar en sinds 3 jaar geen menstruatie meer. Ben in de laatste 3 jaar 3x zo snel achteruit gegaan dan in de 11 jaar daarvoor. Ik heb al eerder gedacht zou het niet met hormonen te maken hebben en zou er niet meer onderzoek moeten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.