
Overzicht artikelen: Hoe ontstaat MS?
Nieuw ontdekte DNA-afwijking gelinkt aan versnelde achteruitgang bij MS
18 juli 2023
Onderzoek | Uit een internationaal onderzoek, waarin het genetischErfelijk, de erfelijkheid betreffend. Meer... materiaal van 12.584 mensen met MS is onderzocht, blijkt er een specifieke DNA-variant te zijn die met een snellere achteruitgang van MS te maken heeft.
Genetisch risico en MS
21 december 2021
In deze studie wordt een significante verloop aangetoond tussen verhoogde genetische risicolast voor MS en een vroeger begin van MS. Dit suggereert dat een hogere MS genetische risicolast het begin van de ziekte versnelt.
Wel of niet MS na myelitis?
8 april 2021
MS onderzoek | MyelitisRuggenmergontsteking, kan soms leiden tot dwarslesie (myelitis transversa) Meer... transversa is een acute ontsteking van een deel van het ruggenmerg, die leidt tot gevoels-stoornissen of functieverlies. Het kan een voorbode van MS zijn, maar soms blijft het bij een eenmalige aanvaleen terugval in - of opflakkering van - MS. Een periode met klachten, die ook wel schub of exacerbatie wordt genoemd. Meer....
Invloed COVID-19 in hersenen
29 september 2020
MS-patholoog vindt invloed COVID-19 in hersenen: het coronavirus kan ook invloed hebben op de hersenen. De bekende MS-patholoog professor dr. Paul van der Valk heeft dit aangetoond op basis van onderzoek bij overleden COVID-19-patiënten. Overigens is het virus zelf niet teruggevonden in de hersenen.
Herstel van schade aan myeline
22 september 2020
MS Talk Extra, aflevering 3: Herstel van schade aan myelineVetachtige, witte stof die in de vorm van de zogenaamde myelineschede de zenuwvezels isolerend omhult. De myeline draagt bij tot een efficiënte zenuwgeleiding; bij myelinebeschadiging, zoals bij MS, loopt de zenuwgeleiding mank of is ze zelfs afwezig. Dit kan leiden tot diverse symptomen. Meer...: Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de schade veroorzaakt door MS te herstellen. Maar hoe ver is men nu als het gaat om remyelinisatieHet - gedeeltelijk - terugvormen van een myelineschede om een zenuwvezel, waarvan de myelineschede eerder is verdwenen. Meer...? Is dit in de toekomst mogelijk?
Veel meer vrouwen met MS dan mannen
2 april 2020
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het aantal vrouwen met MS niet tweemaal maar wel driemaal hoger is dan het aantal mannen met MS.
‘Myeline geeft zelf ook signalen door’
7 februari 2020
De bij MS beschadigde isolerende stofEen in de biochemie vóórkomende natuurlijke en scherp te onderkennen en te beschrijven chemische stof, bijvoorbeeld het aminozuur alanine (C3NO2H8), glucose (C6O6H12) als bestanddeel van glycogeen enz. enz. Meer... myeline rondom zenuwbanen is niet alleen een omhulsel maar bovendien een extra kabel voor het in hoge snelheid doorgeven van elektrische signalen.
De snelwegen van onze hersenen
1 februari 2020
Onderzoek van het Nederlands Herseninstituut toont aan dat de beschermende laag rond zenuwcellen, myeline genaamd, een soort coax-kabel vormt die meerdere elektrische signalen produceert.
Inge Huitinga en T-cel-commando’s
16 december 2019
MS-professor dr. Inge Huitinga vraagt zich af of het afweersysteem binnen het hersenstelsel een kwalijke rol speelt bij de ontwikkeling van de ziekte MS.
Hoog ziekteverzuim rond diagnose MS
18 oktober 2019
Hoog werkverzuim rond de tijd van de diagnose MS wordt in verband gebracht met vermoeidheid en terugvalpercentage. De frequentie van werkverzuim is hoog rond de periode van de diagnose MS. Mensen met MS met een hoge werkafwezigheid rapporteren een lagere HRQoL (gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven)…